CROPIX

ŠKORINA ‘DESNA RUKA’: Otkako mi je u Vukovaru brat ubijen kao pas, samo sam Miru nazvao bratom

Autor: Snježana Vučković

Pregovori Domovinskog pokreta Miroslava Škore s drugim strankama imaju uspone i padove, no i dalje su u punom jeku.

I dok neki izražavaju sumnju u uspjeh ove nove opcije koja, po mnogima i neovisno o svemu, u Hrvatsku donosi političku svježinu, jedan čovjek u Domovinski pokret bezrezervno vjeruje.

Pripadnik Turbo voda: Kad sam vidio Škoru kako plače, bilo mi je jasno

On se zove Stipo Mlinarić – Ćipe, Škorina je desna ruka, domoljub bez presedana, biker i poznati vukovarski branitelj, bivši pripadnik Turbo voda. U želji da doznamo zašto favorizira baš Miroslava Škoro uz kojeg ga moćemo vidjeti na baš svakoj fotografiji i snimci, popričali smo sa Ćipom koji o odnosu sa čelnim čovjekom Domovinskog pokreta govori vrlo emotivno.

CROPIX

“Ja se točno sjećam trenutka kad sam shvatio da se na političkoj sceni konačno pojavio čovjek koji je potpuno iskren… Sjedio je u mojoj blizini na prikazivanju filma o sudbini hrvatskih zatočenika u srpskim logorima ‘Glavu gore, ruke na leđa’. Pogledao sam ga sasvim slučajno i krajičkom oka vidio da plače. Znate, tako nešto ne možete glumiti, a i nemate potrebu. Kad je film završio, brzo je obrisao suze jer je znao da ga čekaju izjave za novinare. Nije javnosti htio prodati te suze, a mogao je”, spremno za Dnevno odgovara Stipo.

“Svakodnevno svjedočim njegovoj ljudskosti”

Također tvrdi da nikada nije vidio tako smirenu, taktičnu i nadasve duhovitu osobu.




“Trebate vidjeti koliko je pribran i uporan u tim pregovorima. Većina koje poznajem izgubila bi živce i digla ruke od svega, ali ne i on. Meni je lako o Škori govoriti na taj način jer sam ga ja kroz ove mjesece imao priliku dobro upoznati. Onako baš suštinski, kao čovjeka. U istom smo automobilu na svim putovanjima i slušam kako priča sa svojom obitelji, prijateljima… To vam puno govori.”

CROPIX

Na pitanje kako on, kao veliki i priznati branitelj gleda na činjenicu da Miroslav Škoro nije bio u Domovinskom ratu na koji se često poziva, Ćipo odgovara bez zastajkivanja:

“Gledajte… Meni je brat u Vukovaru ubijen kao pas i od tada nikoga nisam nazvao svojim bratom osim Mire. Da je bilo još 1000 branitelja, moj grad ne bi bio obranjen, nego bi bilo još više mrtvih. I znajte, nisu svi za rat. To što Škoro nije bio sudionik, splet je okolnosti. Osim što on tada uopće nije živio u Hrvatskoj, Škoro je umjetnik koji Domovinski rat i općenito patriotizam promovira na način na koji on to najbolje umije. Kroz umjetnost i pjesmu”, ne dvoji u svom stavu Ćipe, član predsjednik Odbora za branitelje i član Domovisnkog odbora čiji su ciljevi, uspiju li Domovinski pokret u svom naumu – jasni:




“Imam četiri cilja, Isprika Srbije je samo jedan od njih”

“Svojevrstan ‘nered’ u braniteljskoj populaciji kao i imidž koji ih prati, u velikoj mjeri izazvale su brojne udruge kojih je previše i od kojih mnoge ne pravdaju svoje postojanje. Prekobrojnost u ovom slučaju ne dovodi do pozitivnog efekta, baš kao niti prekobrojne općine koje samo guše ovaj sustav“, kaže naš sugovornik i objašnjava prioritete kojima će se pozabaviti.

CROPIX

“Prvo i osnovno treba pronaći nestale u Domovinskom ratu, a to se može. Postoje operativni zahvati kojima bi se to riješilo u kratkom roku, a ja bih osobno bio presretan da nađemo makar jednog. Zatim, odšteta za logoraše… Logor je pakao, to vam mogu reći sa sigurnošću jer sam ga i sam prošao. No, na ovoj odšteti ne izistiram radi sebe, jer bih ja svoju dao u humanitarne svrhe. Obeštetiti ljude koji su prošli neopisive muke jednostavno je obvezujeće. Treća stvar za koju bih se izborio jest odšteta za djecu ubijenu u ratu. O tome koliko je to potrebno, pretpostavljam, ne moram niti objašnjavati. Za stradavanje najnevinijih država mora imati sluha”, odlučan je Ćipe.

Kao posljednju stavku koju bi se borio kao član Domovinskog pokreta, Škorin politički partner i prijatelj kaže:

“Isprika Srbije. To nam je nužno. Možda ne donosi ništa materijalno, ali svakako donosi jednu ljudsku zadovoljštinu kojom bi konačno priznali da su bili agresori, pa bi se i time djelomično stavila točka na i.”

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.