SKINUO SRPSKU ZASTAVU S DŽAMIJE, BOŠNJACI GA SVEJEDNO UBILI: Morate doznati priču o branitelju ‘Juri’

Autor: Snježana Vučković

Da je prvi zarobljeni tenk u Biogradu i Dalmaciji osposobio za uporabu Nijemac Jürgen Schmidt, slabo je poznat podatak.

Jürgen Schmidt rođen je 1973. godine u idiličnom njemačkom gradu Schwetzingenu u kojem mu je lijepa i lagodna budućnost bila zajamčena.

Iz idiličnog života – u rat

No, njegova se punoljetnost poklopila s početkom rata u Hrvatskoj pa je tako “Jure”, kako su ga zvali neki suborci, odlučio dati svoj doprinos oslobađanju naše zemlje od okupatora:

“Sada je za mene najvažnije osloboditi okupirani hrvatski teritorij i poslije toga uživati u miru. A mislim živjeti u Hrvatskoj”, riječi su njemačkog mladića koje je svojedobno prenio povjesničar Tomislav Šulj.

Smrt u 20. godini

Svoju želju Jürgen Schmidt nije uspio ostvariti. Poginuo je nedugo nakon toga, 24. siječnja 1993. godine, s nepunih 20 godina kod Gornjeg Vakufa (Uskoplja), sudjelujući u borbama koje su se rasplamsale s pripadnicima Armije BiH.




Na biogradskom području boravio je ovaj mladić kada je bilo najteže, tijekom ratne 1991. i početkom 1992. godine.

Dnevno

Svjedočanstva suboraca

“Poznavao sam Jürgena, od njega sam dobio vojni kombinezon kakav je nosila njemačka vojska. Sjećam se kako je obučavao grupu ZNG-ovaca za rad s bestrzajnim topom. Sudjelovao je u obrani Zadra, također je bio u stankovačkom području, konkretno u Biloj Vlaci”, prepričala nam je braniteljica Gordana Šarić izjavu jednog dragovoljca Domovinskog rata iz Svetog Filipa i Jakova, pripadnika 134. brigade HV-a.




O “Juri” kojega su neki zvali i “Švabo”, svjedočio je i Ivica Prtenjača Pajo iz Polače, dragovoljac Domovinskog rata i pripadnik 2. bojne 4. gardijske brigade “Pauci”, a tom se prigodom prisjetio pada Kruševa:

Osposobio je prvi tenk zarobljen u Dalmaciji

“Iako smo bili jako slabo naoružani, odbili smo jedan pješački napad. Jedan tenk naišao je na naše mine, nagazio jednu i aktivirao je. Otišla mu je gusjenica. Vojnici su poiskakali iz njega i utekli. Osposobili smo tenk, učinio je to pokojni Jürgen ‘Jure’ Schmidt zvani Švabo. Taj tenk je autom dovezen u Biograd i prvi ga je provezao moj pokojni rođak Boris Prtenjača. To je bio jedan od prvih, ako ne i prvi plijen u Domovinskom ratu na ovom području! Bili smo ponosni i slavili smo”, prepričava Ivica Prtenjača Pajo, dobitnik brojnih zahvalnica i priznanja za herojstvo u Domovinskom ratu.

Ubili ga Bošnjaci iako je skinuo srpsku zastavu s džamije

Bitno je spomenuti da je Jürgen svoj ratni put nastavio u BiH, gdje je bio zamjenik zapovjednika Željka Glasnovića, prvog čovjeka brigade “Kralj Tomislav”.

Nedjelja, 24. siječnja 1993. godine kod Uskoplja bila je posebno krvava i ostat će zapamćena po brutalnosti Armije BiH. Odnijela je sedam mladih života u redovima HVO-a, a među poginulima je bio i bojnik Jure – Jürgen Schmidt iako je upravo on bio taj koji je u Kopčiću s džamije skinuo srpsku zastavu i prvi stručno minirao crtu razdvajanja sa Srbima.

U spomen na ovog velikana Domovinskog rata, jedna pakoštanska ulica nosi njegovo ime.

 

Dnevno

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.