Damir Radnić

SKINUO JE KRAVATU, OTIŠAO U RAT I POGINUO: Ovaj intelektualc se ostavio politike i obukao maskirnu uniformu

Autor: Snježana Vučković

Na današnji dan u Vukovaru je poginuo dragovoljac HOS-a Mladen Amstrong – Grof.

Odlazak Grofa u rat mnogima je bio iznenađenje… Znatno stariji i zreliji od drugih, ovaj visoko obrazovani čovjek za života je bio predsjednik velikogoričkog HSP-a, a imao je i obitelj. Grof se bitno razlikovao od srčanih, neoženjenih mladića pri čemu mnogi odlaskom na bojišnicu nisu bili svjesni stavljanja života na kocku. No, ono što mu je sa njegovim suborcima bilo zajedničko jest odlučnost da obrani Hrvatsku, pa i po cijenu života.

Na žalost, to se i dogodilo…

“Otišao je Grof, a s njim i dio nas”

“Znam da je imao završen fakultet i da je mogao biti u nekom stožeru, ali jednostavno bio je tu sa nama… U Vukovaru, na prvoj crti, Sajmište… Bio je u paklu i toga dana. Granate, granate i po tko zna koji put proklete granate, snajperi, tenkovi, meci. Sve mi je teže prisjećati se ovakvih stvari. Grofa pogađa geler u donji dio vrata… Velika rana ispod šljema i ramena, brza smrt i na kraju… Odlazi tijelo pokojnog Grofa, a s njim odlazi i dio nas”, emotivno je kazao njegov suborac, Viktorin Jurić – Paša.

Doznajemo i kako je Mladen Amstrong prije rata sa sustavom vodio mnoge privatne bitke. Grof je, kao dijete hrvatskog vojnika u 2. svjetskom ratu, imao popriličnih problema zbog svog prezimena Leko. “Breme oca” sa sebe je skinuo tek kada je promijenio prezime u Amstrong, ali samo kako bi mogao upisati fakultet, ostati i opstati te pravovremeno djelovati.

Ostavio se politike i otišao u Vukovar




“Grof je ostavio obitelj i sve političke aktivnosti te preuzeo stvar u svoje ruke. Kao član HSP-a, u svojem je ratovanju bio uvjerljiv. Sada, godinama nakon njegove smrti, polako shvaćam da je on bio jedan od rijetkih koji je u rat otišao kao čvrsti pravaš i za razliku od mlađih branitelja duboko vjerovao u ono što radi. Njegovom veličinom smatram i to što je, s obzirom na to da je od ostalih bio stariji, bio i svjesniji mogućnosti da lako može izgubiti život. Ipak, to ga nije pokolebalo…”,  doznali smo tada od umirovljenog pukovnika HV-a, pripadnika HOS-a, vukovarske 204. brigade i 5. gardijske brigade sokolovi, Damira Radnića.

Dodao je i kako Grofa najviše pamti kao osobu koja se gotovo očinski brinula o mlađim suborcima, ali i neizmjerno zabavnu osobu.

“Uz Šniclu i Švicu, duhoviti Grof je čak i rat u Vukovaru uspijevao učiniti zabavnim”, rekao je Radnić.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.