Foto: Screenshot/uskok-sosice.hr

Sjećate li se četnika koji se iživljavao nad poginulim hrvatskim pilotom? ‘U ratu nam okrenuo leđa, u miru vozio školsku djecu’

Autor: I.G.

Približava se godišnjica smrti hrabrog pilota hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Miroslava Perisa. Ovaj junak Domovinskog rata iz Žumberka izgubio je život 14. rujna 1993. u blizini sela Stipan (općina Gvozd, Vrginmost). Sudbina Miroslava Perisa je duboko potresna i važno je da se ne zaboravi.

Video snimka koje se prisjećamo svake godišnjice smrti hrvatskog pilota Miroslava Perisa, otkriva mnogo više od onoga što se do nedavno znalo. Uz rušenje hrvatskog borbenog aviona, kao svjedok koji se među prvima pojavio na mjestu nesreće uvijek se vezao isključivo Bogdan Rkman. On je bio među prvim osobama na mjestu nesreće, šetajući oko olupine aviona u društvu Martićevih milicajaca i komandanta brigade Vojske Srpske Krajine. Bivši sisački dožupan Rkman, član srpske zajednice, bio je odjeven u šarenu vojnu odoru i stajao je kraj zelene vojne “kampanjole”.


‘Pola posla obavljeno’

Snimka odiše zgražanjem četnika nad mrtvim pilotom, a nižu se uvredljivi i ponižavajući komentari na račun pokojnog Perisa, Hrvatske, pa čak i tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana. Tako je jedan od srpskih vojnika, noseći kukuruz, obratio se novinaru: “Zašto je Miroslav morao brati kukuruz avionom? Kod nas na Kordunu to radimo kombajnom! Javite da je pilot izgubio dva dihtunga i da ih moramo poslati jer se bez njih ne može vratiti nazad u Zagreb!”

Skupina koja je prikupljala ostatke olupine aviona i pretraživala stvari pokojnog Miroslava Perisa, neprestano se rugala poginulom pilotu: “Poručite Tuđmanu da nam pošalje još jedan avion koji imaju! Hrvatsko ratno zrakoplovstvo je na srpskom teritoriju. Pola posla je obavljeno”, aludirajući na činjenicu da je Hrvatska u to vrijeme posjedovala samo dva borbenih aviona, “Osvetnika Vukovara” i “Osvetnika Dubrovnika”.

Pad Kostajnice: Ubili su gotovo sve Hrvate koji su se predali

No, kako je vrijeme odmicalo i snimka se sve pažljivije gledala, na njoj su mještani, konkretnije, članovi Udruge branitelja i veterana iz Gvozda, uočili još jedno poznato lice:

”Srpski vojnik koji u rukama drži 25 HRD-a i pokazuje ih u kameru i dan-danas je stanovnik Gvozda. Čuje se i komentiranje snimatelja koji kaže: “Naš borac pokazuje plaću pripadnika hrvatskog vazduhoplovstva te tzv. Republike Hrvatske. Ovih 25 dinara ništa ovdje ne vrijedi, a on je za tu plaću dobio u zube”.
Foto. Screenshot

Jedan četnik danas živi u Gvozdu

Vojnik M. G. koji drži novčanicu obuhvaćen je oprostom te je i poslije Domovinskog rata živio je u Gvozdu

“Zakon je takav i mi tu ne možemo ništa. Ono što nas muči jest što je čovjek koji nam je u ratu okrenuo leđa i borio se protiv nas u miru vozio školsku djecu mini-busom. Povučen je i distanciran, no pitamo se: ‘Kako je moguće da abolirani srpski vojnici imaju prednost pri zapošljavanju pored nas hrvatskih branitelja koji jedva preživljavamo jer nema posla?'”, žalili su nam se članovi braniteljske udruge iz Gvozda.

Usput su se i složili kako glavni krivac nije prozvani M. G. kojega oni pretjerano ne ”doživljavaju”. Krivcem smatraju zakonodavstvo koje je olako progledalo kroz prste neprijateljskim vojnicima, a zatim ih i prioritetno zaposlilo.
Podsjetimo, Miroslav Peris je u studenom 1992. napustio JNA i odmah se stavio na raspolaganje Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Kobnog 14. rujna 1993. pilot Peris javlja se dragovoljno za akciju protiv agresora, koji je tih dana slao smrtonosne projektile po Sisku, Zagrebu, Karlovcu…

(VIDEO) Zarobio Hrvate pa se iživljavao: To je JNA koja je u ratu bila ‘časna?’

Nakon što je obavio zadatak na Kordunu, na povratku ulijeće u tzv. puščanu prašinu. Mehanizam na avionu je oštećen, a hrabri pilot, pokušavajući spasiti sebe i zrakoplov, povećava visinu letenja. Na toj visini (u Domovinskom ratu letjelo se na ekstremno niskim visinama radi radara) ‘lovi’ ga neprijateljski radar i obara raketom.

Uz vojne počasti, s nadlijetanjem zrakoplova iznad pogrebnog skupa, na Hrnetićkom groblju u Karlovcu, 27. rujna 1993. pokopani su posmrtni ostatci hrvatskog viteza Miroslava Perisa.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.