fbpx
Foto: Screenshot/YT

SIN UBIJENOG GENERALA ŠANTIĆA ZBUNIO SUD: Pružio ruku osumnjičenom pripadniku Armije BiH

Autor: S.V.

U sudskome postupku koji se vodi po optužnici protiv pripadnika Armije Bosne i Hercegovine, jučer su na bihaćkom sudu svjedočili supruga i sin pokojnog generala HVO-a Vlade Šantića.

Za otmicu i likvidaciju generala Šantića tereti se nekadašnjega zapovjednika Vojne policije Petog korpusa Armije BiH Hamdiju Abdića zvanoga Tigar te pripadnike ove vojne formacije Dedu Karabegovića, Jasmira Topala, Ramiza Bajramovića, Ramiza Ružnića, Indijana Alibegovića i Envera Keranovića.

Rukovao se s osobom za koju se sumnja da mu je ubila oca

Svjedočenje generalove supruge trajalo je oko pet minuta, dok je nešto dulje trajalo je obraćanje sina generala Šantića Duje.  Na kraju svjedočenja, Duje je, mimo pravila prišao Tigru i pružio mu ruku, što je osumnjičenika potpuno zbunilo, nakon čega je u sudnici zavladala tišina.


“Kakav će ishod biti, teško mi je predvidjeti. Nadam se kako će ovaj slučaj nešto ipak uspjeti rasvijetliti. Da ipak nisam optimist, ne bih 26 godina bio uporan i tražio njegovo tijelo”, kazao je za Večernji.ba Duje koji je na sudu prozvao generala Atifa Dudakovića čija se odgovornost, smatra sin ubijenog Šantića, pokušava izbjeći prekvalifikacijom djela iz ratnog zločina u ubojstvo.

Stravična smrt

Odnos između zapovjednika HVO-a u Bihaću generala Vlade Šantića, koji je i jedan od osnivača Hrvatske zajednice Herceg Bosne, te zapovjednika Armije BiH Atifa Dudakovića nije bio idiličan još od vremena kada je ovaj bivši oficir JNA napustio Zadar, više mjeseci nakon što je započelo razaranje Hrvatske. Jednom prigodom ga je čak udario i izbio mu je zube.

Podsjetimo, generala Šantića je iz Zapovjedništva HVO-a u Bihaću nasilno odveo Tigar u noći između 8. i 9. ožujka 1995. godine u hotel Sedra izvan grada. Tamo je posljednji put viđen u razgovoru s generalom Dudakovićem. Nakon toga je odveden i gubi mu se svaki trag. Mučen je i ubijen. Njegovo tijelo je, prema riječima zaštićenog svjedoka, iskomadano, ubačeno u bačvu, zaliveno cementom i benzinom. No, kada je otkriveno, DNK analizom nije se moglo utvrditi da je riječ o generalu Šantiću.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.