Foto: Branimir Boban / CROPIX

‘SIMBOL STRADANJA MLADIH U RATU’ Božinović položio vijenac na grob prve žrtve Domovinskog rata: ‘Mladi moraju znati kako je nastala Hrvatska’

Autor: I.G.

U četvrtak, na 32. godišnjicu smrti Josipa Jovića, prvog hrvatskog branitelja koji je stradao u Domovinskom ratu, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović položio je vijenac na njegov grob u Aržanu te je pritom istaknuo kako je on simbol stradanja mladih u Domovinskom ratu.

Božinović je naglasio da je Josip Jović simbol stradanja hrvatske mladosti u obrani domovine i da smrt Josipa Jovića obilježavamo kao prvu žrtvu, prvu suzu, ali i kao utemeljenje slobode i prosperiteta koji danas uživamo. On je istaknuo da je naša obveza stalno se vraćati tim izvorima te se moramo sjetiti da se upravo na žrtvi branitelja i žrtvi Josipa Jovića utemeljila sloboda i prosperitet koji danas živimo.

“Ovdje u Imotskoj krajini više od dvije stotine mladih je položilo svoje živote u obrani Hrvatske i to je nešto što moramo nositi stalno sa sobom kao spomen i znak zahvalnosti i što moramo prenositi mladim generacijama”, istaknuo je.

Obitelj zapalila svijeće

Božinović je rekao da mladi moraju znati kako je nastala hrvatska država, da su njihovi vršnjaci tada stali u obranu Hrvatske te kako bez njih ne bi bilo Hrvatske koja je međunarodno priznata i koja je prepoznata, danas članica Europske unije, država koja je potpuno integrirana u onaj dio svijeta u kojem su Hrvati uvijek željeli biti.

Vijenci su na grob Josipa Jovića položeni i svijeće su zapaljene od strane njegove obitelji, izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije, predstavnika osam općina Imotske krajine i Grada Imotskog te mnogih braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i predstavnika Udruge Josip Jović iz njegovog rodnog Aržana.

Na obilježavanju u spomen na poginulog Josipa Jovića i sve poginule hrvatske branitelje sudjelovala je i policijska Klapa Sveti Mihovil. Josip Jović je postao pripadnik jedinice za posebne namjene MUP-a Rakitje 5. kolovoza 1990. godine te je poginuo na Uskrs 31. ožujka 1991. godine na Plitvičkim jezerima, na dan koji je ostao zapamćen kao Krvavi Uskrs. Imao je 22 godine, a pokopan je uz sve vojne počasti na mjesnom groblju u Aržanu. Osnovna škola koju je pohađao u Aržanu danas nosi njegovo ime.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.