kblj

SESTRA DANKA IZBODENA JE NOŽEM U DVORIŠTU ŽUPE: Iako je ubojstvo pripisano muslimanskim ekstremistima, do danas nije rasvijetljeno

Autor: S.V.

Netom nakon rata u BiH, na današnji dan 1996. godine u Kaknju je ubijena časna sestra Danka Ana Jurčević.

Ubodena je osam puta nožem

Sestra Danka nemilosrdno je izbodena osam puta nožem ispred zgrade župnog Caritasa u dvorištu župe, a ovo se ubojstvo tumačilo “plašenjem preostalog hrvatskog stanovništva od strane muslimanskih ekstremista”.

Ovaj slabo spominjan slučaj opisuje se na stranicama Kćeri božje ljubavi:

“Plodni rad s. Danke na župi prekinulo je mučko ubojstvo s osam smrtonosnih uboda nožem, u ponedjeljak, 30. rujna 1996., u 20:10 h. Ubojstvo je izvršeno u crkvenom dvorištu i to u vremenu kad su župnik i kapelan bili službeno odsutni. Kad je ubojica vidio što je učinio, bacio je okrvavljeni nož i pobjegao. Susjedi su odmah obavijestili sestre u samostanu o tragičnom događaju. Kad je kućna poglavarica s. Branka Matošević stigla na mjesto stradanja, našla je s. Danku mrtvu u lokvi krvi. U tom ozbiljnom trenutku nepravde i nasilne smrti očitovala se tuga, suze i molitva. Ubrzo je pristigao župnik, pa policija, te vještaci koji su obavili prve istražne radnje. Kasnije je Sud donio presudu, ubojica je odležao u zatvoru, ali do danas su ostale nerazriješene okolnosti ubojstva sestre Danke.”

Požrtvovana, ali i duhovita

Sestra Danka je nakon završenog Katehetskog instituta pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu djelovala kao katehistica i voditeljica crkvenoga pjevanja na župama diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

“Vrlo je dobro spajala pastoralni rad i služenje redovničkoj zajednici kao poglavarica. Lako je stjecala povjerenje drugih. Po naravi bila je vesela i raspoložena. Služila je Bogu molitvom i radom. Znala je biti vrlo duhovita. Sestra Danka je vrlo uspješno vodila crkveni zbor, maštovito uređivala crkvu i oltare za razne proslave. Generacije i generacije mladih grada Kaknja i okolice pamtit će je i spominjati jer ih je odgajala s ljubavlju, učila ih je dobru i plemenitosti. Za svakoga je imala lijepu riječ i blagi osmijeh”, opisuju je Kćeri Božje ljubavi.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.