fbpx
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

SELAK ZA DNEVNO! ‘Oba pilota su se katapultirala. Razlog pada? Teško je reći, nije isključeno ni jato ptica’

Autor: Snježana Vučković

Avion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 tijekom planske obučne aktivnosti srušio se na području kod Slatine u Virovitičko-podravskoj županiji.

Za sada je, doznaje se, jedan pilot pronađen, no velike su šanse da će se ubrzo doznati i sudbina drugog pilota.

“Za sada se dosta toga temelji na pretpostavkama. No, jedno je sigurno. Oba su se pilota katapultirala, jer je to takav avion. Nije moguće da jedan pilot pokrene katapultiranje, a da drugi ostane u avionu. Teren na kojem su se srušili je poprilično šumovit, pa stoga potraga i nije tako jednostavna, no vjerujem u dobar ishod”, doznajemo do najpoznatijeg ratnog pilota Ivana Selaka.


“Ovo je obučni, a ne borbeni avion”

Selak objašnjava kako je u ovom slučaju riječ o obučnom avionu, a ne borbenom, iako se i obučni avioni mogu koristiti u borbene svrhe.

Što se tiče razloga pada MIG-a 21, Selak kaže kako je siguran da avion ne bi nikako bio poslan na let, a da prethodno nije prošao tehnički pregled. Ipak, smatra kako kako je moglo doći do tehničkih problema, ali i brojnih drugih na koje ljudski faktor ne može utjecati:

“Da vam sada ne nabrajam, ali kada ste u zraku, dosta toga može poći po zlu. Naprimjer, nije nemoguće i da se u avion zaleti jato ptica”.

Također, Selak vjeruje da su se u avionu nalazili instruktor i učenik.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.