fbpx
Foto: Robert Fajt / CROPIX

SDP-ovci NAPUSTILI SJEDNICU! Nakon drame oko biste u Bjelovaru, Stipetić u Karlovcu ostao bez Nagrade za životno djelo

Autor: I.G.

Karlovačka županijska skupština dodijelila je posmrtno Nagradu za životno djelo generalu Pavlu Miljavcu na sjednici održanoj u Karlovcu u  četvrtak. Međutim, vijećnici SDP-a napustili su sjednicu jer HDZ-ova većina nije podržala nagradu za pokojnog generala Petra Stipetića.

Bez sudjelovanja SDP-ovih vijećnika, svih 28 nazočnih vijećnika odlučilo je prihvatiti prijedlog Odbora za dodjelu javnih priznanja da se ove godine dodijeli Nagrada za životno djelo Pavlu Miljavcu, Mili Peciću i Sanji Hrnjak, Plaketa Nadiji Špehar, Josipu Graniću i Tomislavu Marinčiću te tvrtki Bukva Commerciumu i Javnoj ustanovi “Baraćeve spilje”.

Predsjednik Županijske skupštine i Odbora za dodjelu javnih priznanja Vlado Jelkovac (HDZ) rekao je da je na raspisani javni poziv stiglo 14 prijedloga s kojima su se članovi tog odbora upoznali 9. ožujka. Četiri dana kasnije, županijski vijećnik SDP-a Srećko Curman je iskoristio pravo člana tog odbora i dodatno predložio Petra Stipetića za nagradu, ali i Gimnaziju i Strukovnu školu Bernardina Frankopana iz Ogulina za plaketu. Međutim, ti prijedlozi nisu prihvaćeni.


Petar Stipetić rodio se 1937. godine u Ogulinu, umro je 2018. u Zagrebu. Pavao Miljavac rodio se u Maletićima kod Netretića 1953., a umro je u prosincu prošle godine u Zagrebu.

‘Čemu vi služite?’

Ivan Vuković, županijski vijećnik SDP-a, rekao je kako mu je “žao što je član povjerenstva jedan član iz Ogulina”. “Ne znam kako će taj dečko kući”, dodao je, referirajući se na člana odbora koji nije prihvatio prijedlog nagrade za Petra Stipetića. Ocijenio je kako je to bila “fantastična prilika za Karlovačku županiju da se izdigne iznad politikantstva i stranačke stege”.

“Čemu služite? Vi se gledajte u ogledalo, a ja ću nosom parati u mom Ogulinu koji poštuje i Miljavca i Stipetića i sve branitelje”, poručio je Vuković.

Mario Kutleša iz HDZ-a izrazio je razočaranje takvim istupom.

Nakon konzultacija, većina je odlučila prihvatiti prijedlog Odbora te predložila zaključak da se Nagrada sljedeće godine dodijeli pokojnom generalu Stipetiću.

Nakon neuspjelog pokušaja u Bjelovaru…

Podsjetimo, u četvrtak je Odbor za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji Grada Bjelovara održao sastanak na kojem se raspravljalo ovoj temi.
Predsjednik Odbor za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji Grada Bjelovara, Igor Crnomarić, u podugačkom je izlaganju detaljno objasnio kakvi su se događaji odvijali prethodnih dana:

“Priča oko biste generala Stipetića odvijala se nenajavljeno prema Gradu, Gradskom vijeću, Odboru za hrvatske branitelje te udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, pa je veliki broj branitelja i udruga reagirao prema nama i mogu reći čak od nekih pomalo i grubo misleći da smo i mi sudjelovali u cijelom tom postupku”, rekao je Crnomarić.

Žurno su, kaže, sazvali sastanak sa udrugama proizašlim iz Domovinskog rata na kojem su jednoglasno zaključili da bisti generala Stipetića nije mjesto na Barutani:
“Tamo nisu ni biste branitelja koji su tamo položili svoje živote. Važno je istaknuti da Spomen područje Barutana nije samo to, nego je i groblje poginulih heroja koji su toliko stradali da im posmrtni ostaci nikada nisu nađeni. Kada vam se jave obitelji upravo tih heroja da se na Barutani događa nešto što ih smeta – onda je vrijeme da se reagira, što je Odbor i učinio.”

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.