fbpx
Wikipedia

SAVO ŠTRBAC ‘PROKUŽIO’ ČASNU: ‘Evo što joj je značio srpski vojnik iz Bosne u listiću’

Autor: S.V.

Iako je domaći zadatak koji je časna sestra iz Kastva zadala “0smašima” na satu vjeronauka u Hrvatskoj već stara vijest, predsjednik Informativno dokumentacijskog centra Veritas Savo Štrbac odlučio je reagirati ni manje, ni više – nego kolumnom.

Navodeći kako je na listić koji spominje homoseksualac, srpski vojnik iz Bosne, hrvatski tajkun, liječnik specijalist za pobačaje, prostituka iz Berlina, mladi umjetnik koji boluje od AIDS-a, afrička žena koja prodaje proizvode od kože, Rom koji je tek izašao iz zatvora i ostali reagirala hrvatska Agencija za odgoj i obrazovanje i sama škola, Štrbac se osvrnuo na “srpskog vojnika iz Bosne”:

Štrbac misli da je vjeroučiteljica “mudra”


 “I ja sam na prvi mah pomislio da ga kastavska vjeroučiteljica odabrala iz nekih osobnih predrasuda prema baš tim vojnicima, mada mi je bilo malo čudno zašto bi, pored srpskih vojnika iz Krajine, o kojima bi kastavski učenici trebali mnogo više znati, izabrala one iz druge države. Tu nelogičnost sam protumačio ‘mudrošću i dovitljivošću’ vjeroučiteljice kako bi kod djece izazvala istu reakciju (po stereotipu srpski vojnik, bez obzira iz koje je države, ne može biti dobar), a istovremeno bi imala opravdanje da nije propagirala netoleranciju prema domaćim Srbima, kojih i na području Grada Kastva ima nešto više od četiri posto”, zaključuje Štrbac.

Ipak, u kolumni dodaje i kako vjeroučiteljica nije sama izabrala pitanja, niti je sama izabrala srpskog vojnika iz Bosne:

Smatra da je mogla izbaciti pridjev “srpski”

“Preuzela ga je sa stranice PRACTICE (Preventing Radicalism through Critical Thinking Competences), projekta koji se bavi prevencijom radikalizma kroz kompetencije kritičkog razmišljanja i kojeg podržava Europska komisija. Naime, u tom se primjeru kao nepoželjan putnik takođe nudi ‘srpski vojnik iz Bosne’ (na prvom mjestu od 17 putnika), te poljska prostitutka iz Berlina i mađarski Rom nedavno izašao iz zatvora, a vjeroučiteljica je dodala homoseksualnu osobu, starijeg redovnika s Biblijom, liječnika specijaliziranog za pobačaje te hrvatskog tajkuna, jer smatra da je riječ o osobama koje su osuđene u društvu. U opisu vježbe stoji da je njen cilj osporiti učeničke stereotipe i predrasude o drugim ljudima i manjinama te o slikama i asocijacijama koje tekst otvara. Ipak je kastavska vjeroučiteljica “intervenirala” u identitete preuzetih putnika na način da je izostavila pridjev ‘poljska’ ispred ‘prostitutke iz Berlina’ i ‘mađarski’ ispred ‘Roma nedavno izašlog iz zatvora’. Naravno, da je to mogla učiniti i sa pridjevom ‘srpski’ ispred ‘vojnika iz Bosne’., ali nije pa tumačim da joj  nije ni bio cilj osporiti učeničke stereotipe i predrasude prema srpskim vojnicima”.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.