Foto: Screenshot

Satrali Vukovar, pa navalili dalje: Četnici nastavili krvavi pir na Bosutu

Autor: Dnevno.hr

Prije trideset i dvije godine na bosutskoj je bojišnici, kojoj su pripadali i Komletinci, zaustavljen najsilovitiji tenkovski napad JNA i pobunjenih Srba, a u obrani je, samo toga dana, poginulo 11 branitelja.

Hrvatske snage bile su sastavljene od HOS postrojbe, 83. samostalne bojne iz Zagreba, 2. bojne vinkovačke 109. brigade, jedne satnije iz 2. bojne županjske 131. brigade te bjelovarske 105. brigada HV-a.

Nakon Vukovara popunili redove, pa navalili dalje…

Neprijateljske snage ohrabrene nedavnim osvajanjem Vukovara, popunile su svoje redove i odlučno krenule u dalje osvajanje, piše Domovinskirat. Na pravcu djelovanja prema Privlaci, Otoku i Komletincima djelovala je 36. i 51. motorizirana brigada, 252. oklopna brigada, 16. mještoviti artiljerijski puk te valjevska motorizirana brigada, a odnos snaga je bio otprilike 5:1 u korist neprijatelja.

Foto: tenkisti 105. brigade HV u Komletincima

Žestoka bitka, veliki gubici

Toga 04. prosinca 1991., artiljerijska priprema iz minobacača 120 mm, haubica 105 i 155 mm i tenkova započela je u 04:05 sati i trajala je sve do 13:10, kada je počeo pješački napad. Napad je išao u tri pravca: duž rijeke Bosut neprijatelj je zaustavljen, na središnjem dijelu napada iz Nijemaca prema Komletincima i neprijatelj je došao do prvih kuća u Komletnicima, a najveći uspjeh polučio je na desnom krilu hrvatskih snaga.

Četnici inače nisu normalni, ali ovaj Arkanov je ponašanjem sve nadmašio

Ipak uz pomoć tenkova 105. brigada uspjela je konsolidirati obranu na desnom krilu, a na središnjem dijelu čazmanska 2. bojna 105. brigade vrši protunapad i vraća izgubljene položaje na rubu Komletinaca. U 17:00 sati počinje novi artiljerijski napad neprijatelja kojim štite svoje izvlačenje i on traje do 18:00 sati.
Ovo je bio prvi i posljednji veliki kombinirani napad JNA i pobunjenih srbi na tom dijelu ratišta i ovu pobjedu hrvatske snage skupo su platile. Iz 105. brigade HV-a poginuli su Igor Čorić, Ivan Dikšić, Josip Grahovac, Stevica Ivanović, Draško Pavić, Josip Sermek, Momčilo Vukašinović i Sebastijan Župarić, a još trojica branitelja su ranjena.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.