Foto: Damir Glibusic / CROPIX

‘ŠATOR JE SAMO SIMBOLIKA!’ Mladi Jastreb političkoj vrhuški sasuo u lice sve, spominje i Manolića: ‘Ne dam da nam se prekraja povijest’

Autor: Snježana Vučković

Branko Borković, poznatiji kao Mladi Jastreb – ne odustaje od otkrivanja pune istine o progonu vukovarskih branitelja od strane Manolićeve komisije” koja se dogodila nakon pada Vukovara.

Naime, nakon isteka ultimatuma od 30 dana kojeg je na sastanku u Banskim dvorima dao Andreju Plenkoviću i Tomi Medvedu od kojih očekuje konkretno rješavanje tog problema, Mladi Jastreb pojavio je pred Ministarstvom hrvatskih branitelja rasklopio mali šator s natpisom “I am moron”.

“Šator je bio simbolika”

“Taj šator pred ministarstvom bio je čista simbolika. Nikakav poseban revolt niti pobuna, nego samo poruka ‘ja sam tu. Čekam ispravljanje nepravde”, kaže nam Borković.

On smatra da je prošlo dovoljno vremena i da se pitanje vukovarske časti mora “konkretizirati”:

“Da se razumijemo, u to sam vrijeme bio predstavnik države, a ovo je pitanje od nacionalnog interesa. Preteška je bila naša borba i ja sam u svakom trenutku spreman stati pred sve komisije ovoga svijeta i odgovoriti na sva pitanja koja se tiču borbe za Vukovar. A, vjerujte, ona je u zadanim okolnostima bila i više nego časna. Ne samo moje borbe, nego svih vukovarskih heroja koji su napravili čudo, mnogi glavom platili slobodu zemlje, a čiju čast zaključak Manolićeve komisije i danas stavlja pod upit.”

Borković je svjestan kako ovo pitanje mora proći određenje procedure, no ne dopušta da se taj proces “uspava”:

Borković neće odustati: “To bi dalo prostora za prekrajanje povijesne istine”

“Ta se ‘mrlja’ s naših imena mora ukloniti, i bit ću uporan dok se to ne dogodi. Ne mogu dopustiti da, jednom kada nas više ne bude, netko drugi kroji povijest po nečijim lažnim zaključcima. Nakon toliko godina, valjda je jasno koliko je odvažnosti trebalo suprotstaviti se onakvoj mega-vojsci i pokušati obraniti grad. Valjda je, nakon toliko vremena, jasno tko je bio agresor a tko žrtva. Treba već jednom staviti točku na i”, odlučan je Mladi Jastreb.
Podsjetimo, zaključak tkz. “Manolićeve komisije” donesen nakon pada Vukovara – još uvije neriješen. Riječ je komisiji koja je istraživala pripremu i vođenje obrane Vukovara, a koja je u konačnom izvještaju zapovjednika obrane Vukovara Milu Dedakovića i osobe iz njegovog kruga te čelnika HSP-a Dobroslava Paragu prozvala za rušenje ustavnog poretka, a u čijem se kontekstu spominjalo ime Branka Borkovića i Siniše Glavaševića.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.