Foto: MORH

SAMO ZA LJUBITELJE ORUŽJA I VOJNE OPREME! U Hrvatskoj jedna od najvećih vojnih izložba na svijetu

Autor: S.V.

Konferencija za medije povodom održavanja šeste Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije (Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference – ASDA) održana je u srijedu, 22. rujna 2021. godine u Domu Hrvatske vojske general-bojnik Ivo Jelić u Splitu.

Konferenciji za medije nazočio je direktor tvrtke TNT Productions Justin Webb, predsjednik Organizacijskog odbora Izložbe ASDA 2021 i ravnatelj Uprave za materijalne resurse Ministarstva obrane Ivica Grebenar, zamjenik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice komodor Damir Dojkić, direktor Izložbe ASDA 2021 brigadir Denis Kovačević i ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije prim. dr. sc. Željka Karin.

Jedna od najvećih vojnih izložbi na svijetu

Riječ je o najvećoj izložbi vojne opreme i naoružanja na ovim prostorima, koja je postala tradicionalna i uvrstila se u kalendar međunarodnih vojnih izložbi u svijetu. Ravnatelj Uprave za materijalne resurse Ministarstva obrane Ivica Grebenar istaknuo je kako organizacijom ovakve izložbe, Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska značajno pridonose gospodarskom razvoju Republike Hrvatske.

“Procijenili smo kako ove godine nećemo ići s potpuno otvorenim pristupom kako bi lakše mogli kontrolirati broj ljudi i provođenje aktualnih epidemioloških mjera. Upravo zato, na izložbi će moći biti samo oni koji su pozvani te zadovoljavaju propisane epidemiološke uvjete”, kazao je Grebenar i dodao kako je cilj ove izložbe međunarodna afirmacija i promocija hrvatskih proizvođača naoružanja i vojne opreme.

“Cilj je razvijanje i jačanje suradnje s prijateljskim i partnerskim zemljama”, rekao je Grebenar i dodao kako je vrlo važan aspekt ASDA-e i upoznavanje s novim sustavima iz područja naoružanja i vojne tehnologije.

Direktor tvrtke TNT Productions, Justin Webb kazao je: “Lijepo je ponovo biti u Splitu, iza nas su vrlo uspješne izložbe i konferencije i vjerujem da će to i sada biti slučaj. Na ovogodišnjoj ASDA-i sudjelovat će 155 izlagača iz 24 države”.

Foto: MORH/ N. Luketić

Turistička atrakcija

Direktor Izložbe ASDA 2021 brigadir Denis Kovačević rekao je kako je zadovoljan velikim brojem stranih i domaćih izlagača, unatoč izazovnim vremenima uzrokovanim pandemijom koronavirusa. ASDA je važna ne samo za međunarodnu afirmaciju i promociju hrvatskih proizvođača naoružanja i vojne opreme, već i za hrvatskog gospodarstvo i turizam.




“Vodimo računa i o potpori turizmu jer u nekoliko dana održavanja vojne izložbe u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvarit će se više od 2 500 noćenja”, rekao je Kovačević.
Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije u kontekstu epidemioloških mjera, rekla je kako ulazak neće biti moguć bez COVID potvrda.

“To znači da je potrebno donijeti potvrdu o cijepljenju ili potvrdu da ste preboljeli COVID. Svaki dan učinit ćemo dezinfekciju prostora i vjerujem kako će sve proteći u najboljem redu”, kazala je prim. dr. sc. Željka Karin i istaknula kako je zbog trenutne epidemiološke situacije, procijenjeno da izložba neće biti otvorena za vanjske posjetitelje.

Zamjenik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice komodor Damir Dojkić najavio je kako će se u sklopu izložbe održati prikaz sposobnosti Hrvatske vojske, točnije prikaz sposobnosti za provedbu pomorsko-zračnog desanta.




“U vježbi će sudjelovati sve tri grane Hrvatske vojske, kao i pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga, Obavještajne pukovnije i Pukovnije vojne policije te Zapovjedništvo za potporu. U sklopu ove vježbe prikazat ćemo sposobnost za neutralizaciju cilja visoke vrijednosti koji će provesti pripadnici ZSS-a infiltracijom u prostor pod vodom. Također, bit će prikazana i sposobnost za iskrcaj borbenih vozila Patrija na obalu. Vjerujem da će vježba biti dinamična, sadržaja i atraktivna za posjetitelje”, najavio je Dojkić.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.