Foto: SMŽ

SAMO ONI ZNAJU ŠTO SU PROŽIVJELI! Glinski logoraši neviđeno su mučeni: Pojavili su se na obljetnici razmjene

Autor: Dnevno.hr/S.V.

U organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, Podružnica Sisačko-moslavačke županije, u Mošćenici je održano obilježavanje 31.godišnjice razmjene logoraša kod postavljene spomen ploče.

Davor Ančić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, Podružnice Sisačko-moslavačke županije je istaknuo kako je na ovom mjestu obavljena razmjena zarobljenika iz glinskog logora.

“Samo oni znaju što su proživjeli”

“Ovdje smo danas došli na ovaj dan da obilježimo 31 godinu od razmjene prvih zatočenika koji su izašli iz glinskog logora s okupiranog teritorija Republike Hrvatske gdje su bili zarobljeni od strane okupatora, četnika i dobrovoljnih paravojnih formacija te su bili zatočeni u glinskom logoru, podnijeli su velike torture i ovaj dan na današnji dan, mi se prisjećamo svih naših poginulih logoraša koji su ubijeni u tom logoru te naših logoraša koji su razmijenjeni živi u lošim uvjetima, ali ipak su živi. Oni danas slave svoj drugi rođendan”, rekao je Ančić.

Obljetnici je u ime Grada Petrinje nazočio predsjednik Gradskog vijeća Grada Petrinje Robert Polanščak.

“Hrvatski branitelji su najveći vitezovi hrvatskog naroda. Hrvatski narod je sanjao domovinu stotinama godina, jedino su je hrvatski branitelji ostvarili. Osobito teška sjećanja ljudi ovdje koji su bili na današnji dan i samo oni znaju što se dogodilo i što su sve proživjeli. Oni su dali najveći obol za današnju slobodu da mi danas živjeli u hrvatskoj domovini slobodni”, kazao je Polanščak.

Posebno okrutan logor

Logor u Glini nastao je za vrijeme okupacije dijela RH od JNA i srpske paravojske. Bio je smješten u KPD Glina i to u prostoriji 10×5 u koju bi bilo nagurano oko 70 zatočenika. Na prozorima su bile rešetke i nikakvo kretanje nije dozvoljeno, osim na ispitivanje. Kroz logor je prošlo cca 500 zatočenika.

Zatočenike su stalno izvodili na ispitivanje, gdje su se koristili telefonskim induktorima spajajući ih na ruke zarobljenika, poslije čega bi uslijedilo batinanje palicama po nogama i rukama. Rijetko je koji zatočenik izbjegao te torture. Zapovjednik logora zvao se Đuro Birač, a ispitivač Mile Paspalj.
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.