fbpx
Foto: Daniel Štajner

SAMICA U KOJOJ JE ’91. HOSOVAC MUČEN PET DANA: ‘Voda je bila do koljena, a kroz nju su puštali struju’

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Dan sjećanja na žrtve logora Stara Gradiška svake se godine obilježava 3. veljače kojom se prigodom odaje počast žrtvama tog zloglasnog mjesta.

Logor Stara Gradiška jedan od mnogih zloglasnih logora u kojem su na početku Domovinskog rata 1991. godine bili zatvarani civili te pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova i Zbora narodne garde s tada okupiranog područja RH, kao i civili s područja BiH, gdje u to vrijeme nije bilo ratnih djelovanja. Prema svjedočanstvima preživjelih, svi logoraši prošli su brojne fizičke i psihičke torture, a neki su i podlegli ozljedama, i sve to samo zbog različitih političkih uvjerenja, nacionalne i vjerske pripadnosti.

Jedan od 1080 hrvatskih zatočenika je i D.Š. koji za sebe voli reći kako su ga četnici u logoru “obožavali” jer je jedini zatočen kao pripadnik HOS postrojbe kojoj se priključio kao maloljetan.


HOS-ovac o mučenjima

“Zarobljen sam 01. prosinca 1991. godine i to sa svim oznakama po kojima je svima bilo jasno da sam HOS-ovac. Zbog toga su me ‘obožavali’. Prošao sam ‘poseban tretman’, a tortura je bila neviđena”, kazao nam je bivši zatočenik srpskih logora koji je jednom prigodom smogao snage ponovno zakoračiti u ove jezive, pljesnjive hodnike.

Foto: D.Š.

On se sjeća podruma u koji bio zatočenike povremeno dovodili iz ćelija:

Bio je do koljena pun vodom, a na dnu je bila neka mreža kroz koju su puštali struju. Zamislite kakav je osjećaj satima stajati u potpuno mračnom podrumu, dok vas kroz hladnu vodu cijelo vrijeme trese struja… „

Foto: D.Š.

Samica

“Vidio sam ubijanje zatvorenika. To pamtim kao i samicu u kojoj sam bio ‘čest gost’. To je mala, klaustrofobična sobica u kojoj nema spavanja. Straže povremeno dolaze i nenajavljeno te tuku, ili te izvuku vani ili oni uđu unutra. Bit postojanja samice je psihička tortura, a ja sam u njoj proveo pet dana u komadu. Samica je stravično iskustvo”, prisjeća se Danijel koji je nakon skoro tri mjeseca, 11. veljače 1992. godine – razmijenjen.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.