Foto: Wikipedia/Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata

SA HRVATSKE BOJIŠNICE RAVNO U TALIJANSKI PARLAMENT! Strani dragovoljac Aldo postao je uspješan političar

Autor: Snježana Vučković

Fotografija snimljena u Pakracu koja je objavljena na stranici Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata, djeluje kao još samo jedna od brojnih ratnih fotografija u nizu.

No, na njoj se uz Francuza Renea Dutruela (zelena beretka) i Željka Keskića u pozadini, nalazi i talijanski strani dragovoljac Aldo di Biagio (crvena beretka), čija je priča i više nego zanimljiva.

Ratni put

Aldo di Biagio je 1993. godine za vrijeme VRO “Maslenica” bio pripadnik 7. domobranske pukovnije Zadar u interventnoj skupini 1. bojne, a na inicijativu Predsjednice Republike Hrvatske odlikovan je Ordenom hercega Trpimira s ovratnikom i Danicom. Danas živi u Rimu, no slabo je poznato da se nakon rata u svojoj zemlji politički aktivirao i postao sjajan parlamentarac.

Tijekom rata u Hrvatskoj stupio je u Zbor narodne garde 1991. godine i borio se u istočnoj Slavoniji. Nakon rata živio je u Zagrebu, rodnom gradu svoje supruge.

Foto: Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata

Politički put

Od 2001. do 2005. obnašao je dužnost voditelja Ureda za međunarodne odnose u ime tadašnjeg ministra poljoprivrede i šumarstva Giannija Alemanna te obnašao dužnost savjetnika ministra za industrijske i poduzetničke odnose, za razvoj i promicanje talijanskog jezika.

Na političkim izborima 2008. bio je kandidat na listi Naroda slobode, u kvoti Nacionalnog saveza, u inozemnoj izbornoj jedinici – Europa i izabran je za zamjenika.

Dana 30. srpnja 2010. napustio je PDL kako bi se zajedno s 33 zastupnika pridružio autonomnoj skupini Finiano Futuro e Libertà per Italia.




Na političkim izborima 2013. bio je kandidat na listi Monti Con Monti za Italiju u udjelu FLI, u inozemnoj izbornoj jedinici – Europa i izabran je za senatora. Zajedno s Benedettom Della Vedovom, jedan je od dva senatora FLI-ja koji se upisao u grupu Građanski izbor. Dana 10. prosinca 2013. pridružio se grupi “Per l’Italia”, čiji je zamjenik voditelja grupe.

U veljači 2017. pridružio se novorođenom centrističkom pokretu Centrists for Europe, nastalom nakon raskola UDC -a u kojem su sudjelovali Pier Ferdinando Casini i Gianpiero D’Alia.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.