Wikiwand

SA 170 TONA EKSPLOZIVA POBIO BRANITELJE I SEBE! Milanović: ‘O njemu uče djeca u Srbiji, po njemu su nazvali ulicu?’

Autor: Snježana Vučković

Najveća opasnost za sigurnost grada Bjelovara kroz cijelu 1991. godinu prijetila je iz vojarne JNA “Božidar Adžija”. Uz vojarnu, potencijalni izvor prijetnje bio je Dom JNA u središtu grada, vojno skladište Barutana u šumi Bedenik nedaleko od Bjelovara, vojni objekti u Zvijercima i objekti na prostoru “Logora”, također blizu središta grada.

U razdoblju od 21. do 29. rujna Zapovjedništvo obrane Bjelovara počele su pripreme za preuzimanje vojnih objekata i oružja koje su eskalirale na današnji dan, a vro tragično završile dan poslije kada se major JNA Milan Tepić na najpodmukliji način upisao u stranice povijesti Domovinskog rata.

Digao u zrak sladište oružja

Tepić je,  ne želeći hrvatskoj vojsci prepustiti vojarnu u Bjelovaru, digao u zrak skladište oružja pri čemu je poginuo zajedno sa jedanaest branitelja. Njegovo ime danas nose ulice u gradovima širom Srbije i Republike Srpske, a u njegovu čast Vojska Republike Srpske je ustanovila poseban Orden za zasluge u ratu. Veliki heroj, barem što se Srba tiče.

S druge strane, sasvim je jasno kako je riječ o rastrojenom zločincu koji je iz Prijedora dragovoljno došao u Hrvatsku da bi spriječio prodor “hrvatskih paravojnih formacija” u vojarnu. Njegova zadaća bila je čuvanje i obrana skladišta streljiva koje je odbio dragovoljno predati prilikom čega se odlučio na posve bezuman čin dizanja skladišta u zrak.

Gotovo sravnio Bjelovar

Ovaj samoubilački potez kojim je 29.9.1991 sa sobom u smrt odveo branitelje Vladimira Makar, Sinišu Paunović, Dražena Pervana, Ivana Cvrtila, Eduarda Kukala, Stevu Legčević, Nikolu Petrić, Maria Šimić, Ivana Trogrlić, Marka Tukerić i Milana Vuković prošao bi i gore jer je ludi major uspio sravniti samo jedno skladište u kojem je bilo 170 tona eksplozivnih sredstava. U njegovom naumu da u zrak digne sva skladišta spriječila su ga četiri branitelja koji su svojim činom od potpunog uništenja spasili Bjelovar i okolicu.

Jedini političar koji se do sada osvrnuo na sumanuto zlodjelo Milana Tepića je hrvatski predsjednik Zoran Milanović koji je na lanjskoj obljetnici u Bjelovaru o ovome činu kazao ovako.

Milanović: “To je čovjek čudne pameti i moralnog kompasa”

“Na današnji dan ovdje je jedan čovjek, major jedne vojske na izdisaju donio jednu potpuno suludu odluku i moramo se pitati radi naše budućnosti što je ušlo u tu glavu i koji je to odgoj bio da ga je na takvo nešto naveo. To oružje Hrvatima je značilo puno, a njima ništa. To oružje nije bilo upereno ni prema Paraćinu, ni prema Beogradu. Ali on je, taj 35 godišnji major koji je volontirao, odlučio lišiti života sebe i 11 naših momaka, junaka. Taj čovjek je u Srbiji dobio ulicu, taj čovjek čudne pameti i moralnog kompasa… I ja se sada pitam, što uče djecu u Srbiji? Tko je on bio? Za što je on poginuo? To je priča o ludilu i izgubljenom kompasu”, rekao je Milanović podsjećajući na suludi čin majora Tepića.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.