Miroslav Bobetko

ROMI U DOMOVINSKOM RATU? DA, I ONI SU GINULI ZA HRVATSKU! Povjesničar za Dnevno: ‘1991. su dočekani raširenih ruku, ali…’

Autor: Snježana Vučković

 Glavna zvijezda svečane promocije knjige “I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu” bio je autor ove sjajne monografije, mladi povjesničar – Borna Marinić. Promociju je u Dvorani doma HV-a “Zvonimir” u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske organizirao Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” u suradnji s Uredom saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, vijećima i predstavnicima romske nacionalne manjine te pod svečanim pokroviteljstvom Ministarstva obrane RH i Ministarstva hrvatskih branitelja.

Odlaskom u romske zajednice do vrijednih podataka

Osim što je povjesničar, Borna Marinić je urednik portala Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat i autor emisije Domoljubne minute na Hrvatskome katoličkom radiju.
Što se monografije tiče, Borna u njoj iznosi malopoznate činjenice o ulozi Roma i pripadnika romske zajednice   u obrani Hrvatske u Domovinskome ratu. Kako je teklo istraživanje i koliko je trajalo samo pisanje ove knjige, doznali smo od samog autora:

Petar Barišić

“Samo pisanje trajalo je godinu i pol, međutim, imao sam problema sa preciznošću podataka u brojkama jer je u slučaju Roma – branitelja malo toga dokumentirano. Iako sam na sve strane dobivao podršku, u ovome dijelu mi je malo tko mogao pomoći, pa sam onda pribjegao jedinom preostalom načinu: odlaskom u romske zajednice i izravnom komunikacijom sa braniteljima i njihovim obiteljima”, kaže Marinić za Dnevno.

“Tako sam, primjerice, u knjizi sa sigurnošću istaknuo samo pet Roma poginulih u redovima hrvatskih branitelja, jer se malo tko od njih tako i izjašnjava. Taj dio je za mene bio najveća komplikacija, želio sam izvući konačan broj sudionika, no veći broj njih, iako ponosni na svoje romsko podrijetlo, izjašnjavaju se kao Hrvati.

Miroslav Bobetko

“Ratovali su u svim rodovima”

Borna Marinić kaže kako se većina pripadnika romske skupine u Domovinski rat priključila izravno prebijegom iz JNA:

“Kod nas su bili u svim rodovima…Osim u pješadiji, ratovali su kao tenkisti, bilo ih je u topništvu, sanitetu i slično. Jedino ih nisam našao u redovima pilota, no nadam se da će ih ova monografija potaknuti i na to”. kaže pisac jedinstvene monografije.

Miroslav Bobetko

Žrtve predrasuda

“Osim poginulih koje sam naveo, veliki broj ih je preminuo od posljedica rata. Neki su i ostvarili svoja prava, no mnogi još biju različite bitke”, kaže Borna Marinić koji napominje kako su pripadnici romske nacionalne manjine 1991. bili ravnopravni sa ostalim braniteljima, no da su naknadno, zahvaljujući različitim predrasudama, ipak bili diskriminirani.

Promociji u domu MORH-a nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH Mirko Šundov, saborski zastupnik Veljko Kajtazi i mnogi drugi visoki uzvanici, zbog čega Borna koji kaže kako “nikada u životu prije nije vidio toliko generala” – ne skriva zadovoljstvo.

Svi koji su zainteresirani za ovu monografiju, mogu to učiniti slanjem upita na [email protected]

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.