fbpx
Foto: Miroslav Bobetko

ROMI TEŽE OSTVARUJU BRANITELJSKA PRAVA: ‘Ratovali su u svim rodovima, jedino ih nije bilo među pilotima’

Autor: Snježana Vučković

Hrvatski povjesničar Borna Marinić pisac je knjige “I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu”. Autor u njoj iznosi malo poznate činjenice o ulozi Roma i pripadnika romske zajednice   u obrani Hrvatske u Domovinskome ratu.

“Samo pisanje trajalo je godinu i pol, međutim, imao sam problema sa preciznošću podataka u brojkama jer je u slučaju Roma – branitelja malo toga dokumentirano. Iako sam na sve strane dobivao podršku, u ovome dijelu mi je malo tko mogao pomoći, pa sam onda pribjegao jedinom preostalom načinu: odlaskom u romske zajednice i izravnom komunikacijom sa braniteljima i njihovim obiteljima”, kazao nam je Marinić.

Foto: Miroslav Bobetko

 

Među njima je bilo i poginulih

“U knjizi sam sa sigurnošću istaknuo samo pet Roma poginulih u redovima hrvatskih branitelja, jer se malo tko od njih tako i izjašnjava. Taj dio je za mene bio najveća komplikacija, želio sam izvući konačan broj sudionika, no veći broj njih, iako ponosni na svoje romsko podrijetlo, izjašnjavaju se kao Hrvati.”

Borna Marinić kaže kako se većina pripadnika romske skupine u Domovinski rat priključila izravno prebjegom iz JNA.

Teško ostvaruju svoja prava

“Kod nas su bili u svim rodovima. Osim u pješadiji, ratovali su kao tenkisti, bilo ih je u topništvu, sanitetu i slično. Jedino ih nisam našao u redovima pilota, no nadam se da će ih ova monografija potaknuti i na to”, kaže pisac jedinstvene monografije.

“Osim poginulih koje sam naveo, veliki broj ih je preminuo od posljedica rata. Neki su i ostvarili svoja prava, no mnogi još biju različite bitke”, kaže Borna Marinić koji napominje kako su pripadnici romske nacionalne manjine 1991. bili ravnopravni sa ostalim braniteljima, no da su naknadno, zahvaljujući različitim predrasudama, ipak bili diskriminirani.
Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.