morh

ROJSA ŽIVCIRA ŠTO SVI PRIČAJU O PREDAJI: ‘Glupost! Oluja je završila dan prije, ovo je bila formalnost!’

Autor: Snježana Vučković

Na današnji dan, 08. kolovoza 1995. godine u Gornjem Viduševcu pokraj Gline, Hrvatskoj vojsci predao se 21. kordunski korpus SVK.

Hrvatskoj vojsci u sastavu 21. korpusa predalo se oko 5.000 vojnika, uz 13 tenkova, 15 teških topova i drugog naoružanja. Pukovnik Čedo Bulat, zapovjednik 21. korpusa, pristupio je strojevim korakom i predao prijavak generalu HV-a Petru Stipetiću, vojnički čestitajući Hrvatskoj vojsci na pobjedi…

“Nervozni Bulat nije poslušao Stipetićev savjet”

Iako je predaja bila dogovorena, nervoza i napetost u zraku mogli su se rezati nožem, osobito jer je Bulatović prethodno malo otezao… General Stipetić predložio je da Hrvatsku najprije napusti konvoj s civilima, a da ih prati vojska. Međutim, Bulatović se na to oglušio i izvršio naredbe Beograda. Tako je teritorij RH napustila najprije neprijateljska vojska, a potom civili.

Prizor potpisivanja predaje sa glavnim ulogama Stipetića i Bulatovića, jedan je od najupečatljivijih prizora iz Oluje koju povezujemo s prestankom ratnih djelovanja i konačnim završetkom operacije. Međutim, ne misle svi tako.

Umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs uopće nije oduševljen euforijom oko potpisivanja primirja:

“Predaja je bila formalnost, Oluja je završila dan prije”

“Svatko imalo pametan i tko se imalo informirao, zna da je službeni kraj Oluje bio dan prije predaje. U hotelu Westin, 07. kolovoza, tadašnji ministar obrane Gojko Šušak obznanio je da je VRO Oluja završena i to je istina. Sva veća borbena djelovanja završila su ulaskom u Knin i još ih je nešto bilo kasnije”, kaže Rojs.

Nije mu, kaže, jasno zašto se od tog formalnog potpisivanja radi “pompa”, pri čemu se odaje dojam kako je činu predaje 21. kordunskog korpusa prethodila bitka:

“Glupost. Toga dana nije bilo ratnog djelovanja, a dogovorena predaja bila je tek formalni potpis kojim je stavljena točka na i”, kategoričan je Ljubo Ćesić – Rojs koji dodaje kako mu uopće nije namjera umanjiti Stipetićev vojni uspjeh, već Hrvatima ukazati na istinu:

“Oluja je završila dan prije predaje i to je jedina istina. ‘Bijela zastava’ Srba bila je samo ‘šlag na tortu'”, zaključuje.

(FOTO) ČASNICA HV-A O OLUJI NA DRUGI NAČIN! ‘Šaljem vam fotografije koje sam tada snimila. Nisu ugodne’

 

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.