Foto: Damir Krajac / CROPIX

Robert Hranj: U svibnju prve ponude za zrakoplove

Autor: dnevno.hr/otvoreno.hr

Hrvatska vojska ima novog načelnika Glavnog stožera. Na svečanosti u Ministarstvu obrane – najvišu vojnu dužnost preuzeo je viceadmiral Robert Hranj – dosadašnji zapovjednik Hrvatske ratne mornarice. Nema vremena za slavlje. Mandat mu počinje u trenutku kada Hrvatskoj prijeti nova migrantska kriza.

Glavni stožer OSRH preuzima mornar Varaždinac

Hranj je kazao kako je Hrvatska vojska spremna izvršiti sve zadaće koje društvo može staviti pred nju. Nabava borbenih zrakoplova je politička odluka, ali Hrvatskoj treba višenamjenski borbeni zrakoplov, smatra. Na pitanje trebaju li nam novi ili rabljeni avioni kazao je kako je najbitnije da nakon analize odaberemo najbolju opciju u odnosu na kvalitetu i cijenu i političarima ponudimo odabir.

O nabavci borbenih zrakoplova
Prve službene ponude trebale bi doći 7. svibnja. Mi bi ih analizirali iduća dva mjeseca. Ponuditeljima bi dali priliku da poprave ponude i u ožujku donijeli konačnu preporuku. Sredinom godine, odnosno u 9. mjesecu bi se mogla donijeti odluka u kojemu smjeru ići, kazao je Robert Hranj.

Namjenske snage za pomoć policiji na granici

Vezano za moguće slanje hrvatske vojske na granicu zbog migrantske krize Hranj je rekao da je vojska spremna za pomoć policiji. U skladu sa sadašnjim odredbama zakona HV može pružiti ekstenzivnu logističku potporu – transporta, medicinske evakuacije, izgradnje kampova, medicinske i veterinarske potpore i inženjerske potpore.
– Vojska ima, operativne planove i namjenski organizirane snage koje bi se po odluci aktivirale u prigraničnim područjima, istok, centar, sjever, more i u zraku. U prvoj fazi bit će spremno 2500 vojnika, a mogu se mobilizirati i više ovisno o odluci političkih struktura, rekao je.

O ulaganjima u mornaricu




– Sve u skladu s resursima. Morat ćemo završiti proces uvođenja pet ophodnih brodova. Slijedi nabava dva broda za protuminske aktivnosti, čišćenje mora od mina. Potom, u idućih 12 godina planiramo izgraditi veći ophodni brod, od oko 90 m. Bio bi to najveći ratni brod za borbeno djelovanje, kazao je Hranj. Dodao je kako su nakon prvih testiranja prototipa dobili izvanredan brod, dosad najbolji brod u HRM-u. Prenosi HRT.

Autor:dnevno.hr/otvoreno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.