FOTO: Arhiva Vukovar

Riječi ubijenog Hrvata i danas odzvanjaju: ‘A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama’

Autor: Dnevno.hr

Siniši Glavaševiću, ratnom izvjestitelju čija su izvješća bila glas ranjenog Vukovara u svijetu, danas bi bio rođendan.

Svoj posljednji rođendan proveo je u vukovarskoj bolnici gdje je ležao ranjen gelerom i odakle je odveden na Ovčaru i ubijen 20. studenog 1991.

Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u veljači 1997. godine, a njegove riječi koje je zapisao u opkoljenom Vukovaru najbolje opisuju o kakvom se čovjeku radilo.

screenshoot

Posljednji izvještaj Siniše Glavaševića

“Odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam još jučer smatrao nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj. Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne mogu. Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad? Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetlištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjiv i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom?

Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka? Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se.

‘A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama’

Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac – netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema? Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa.

Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad – to ste vi”, zapisao je Glavašević.
GLAVAŠEVIĆ OBJAVIO DIRLJIVU FOTOGRAFIJU S POKOJNIM OCEM: Usput ga je i citirao…

Škola nosi njegovo ime

Te 1991. Siniša Glavašević imao je samo 31 godinu, a na Hrvatskom radiju Vukovar zaposlio se najprije kao spiker.  Za vrijeme Domovinskog rata bio je njegov urednik te ratni izvjestitelj.
No, osim toga, Glavašević je bio i pjesnik, a njegove lirske priče objavila je Matica hrvatska pod naslovom Priče iz Vukovara.

Nakon završetka studija komparativne književnosti i bibliotekarstva, radio je u školama u Lovasu i Borovu Naselju. Kolege iz škole u Borovu Naselju pamte ga kao izvrsnog kolegu punog ideja, od kojih je mnoge i realizirao. Od školske knjižnice, u ono vrijeme, napravio je multimedijski centar, a ta škola danas nosi njegovo ime.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.