Foto: MORH/ J. Kopi

RH PREPOZNALA VAŽNOST ULAGANJA U OBRANU! Vlada prihvatila izvještaj MORH-a: Evo što su učinili s milijardama

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj u četvrtak 13. listopada 2022. godine prihvatila Godišnje izvješće o obrani za 2021. godinu nakon čega će biti dostavljeno Hrvatskom saboru na raspravu i usvajanje.

Državni tajnik Zdravko Jakop rekao je kako je prepoznata važnost ulaganja u obranu kako bi se pravovremeno odgovorilo na novo sigurnosno okružje uzrokovano geopolitičkim i geostrateškim promjenama, kako globalno tako i u okruženju.

“Ovo je značajan iskorak za RH”

“Dostizanje smjernica NATO-a u 2021. godini o izdvajanjima za obranu od 2 % BDP-a, od čega 20 % za modernizaciju i opremanje i obrambeni proračun u 2021. godini od oko 7,2 milijarde kuna, značajan su iskorak za Republiku Hrvatsku i Ministarstvo obrane”, kazao je državni tajnik Jakop.

Govoreći o značajnim ulaganjima u Hrvatsku vojsku, državni tajnik Jakop izdvojio je nabavu višenamjenskog borbenog aviona Rafale i helikoptera Black Hawk za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, vozila pješaštva Bradley za Hrvatsku kopnenu vojsku kao i osnivanje Sveučilišta obrane i sigurnosti.

Podsjetio je kako je u središtu obrambenog sustava čovjek.

Čovjek kao najvažniji čimbenik vojske

“Uspješno su održavani standard i uvjeti života i rada vojnika, dočasnika i časnika dostignuti u prethodnim godinama mandata naše Vlade. Tijekom 2021. nastavljena je provedba personalne politike radi dostizanja i održavanja spremnosti pripadnika Hrvatske vojske”, naglasio je Jakop.

Također, rekao je kako Hrvatska vojska nastavlja sa zadaćama usmjerenim na misiju doprinosa izgradnji međunarodnog mira, sigurnosti i povjerenja.




“Nastavit ćemo razvijati nove i unaprjeđivati postojeće sposobnosti, kako bi Hrvatska vojska odgovorila na sve izazove i zadaće definirane Ustavom i zakonom i kako bi naš narod i svi naši građani na nju mogli uvijek računati”, zaključio je Jakop.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.