Obiteljski album

REKAO RODITELJIMA DA IDE ‘NA SEZONU’: Mladi Bosanac otišao u Vukovar, srušio četiri aviona i poginuo s 19…

Autor: S.V.

“Tada, 17. kolovoza 1991. prvi put se vratio kući otkako je otišao u Vukovar. Došao je nenadano, da vidi roditelje i brata. Sklopila sam ruke i molila ga: ‘Ne idi, sine, molim te’, ali Luka je morao otići. Vuklo ga je, nikome nije mogao objasniti. Bio je to posljednji put da sam ga vidjela”, ispričala je svojedobno majka Luke Adrijanića, mladića koji je napustio svoj dom nedaleko Slavonskog Broda i došao ratovati u Hrvatsku.

Roditeljima rekao da “ide na sezonu”

Ubrzo, Luka koji je odlazeći u rat svojoj obitelji kazao kako odlazi na sezonske poslove, obaranjem prvih zrakoplova JNA postaje čuveno braniteljsko ime. Pretpostavlja se da je Luki pomoglo to što je tek netom izašao iz JNA u kojoj je, što se tiče protuavionske borbe, bio proglašen najboljim u klasi.

Tek koji mjesec ranije izišao je iz JNA naoružan znanjem protuavionske borbe, kao najbolji u klasi.

Srušio četiri aviona, pa poginuo

U poslijepodnevnim satima 24. kolovoza, Vukovar su počela nadlijetati četiri “super Galeba” iz kojih je krenula paljba. Luka je srušio oba (bila su to prvi zrakoplovi oboreni u Domovinskom ratu), a isto je ponovio i dva dana kasnije, kada je srušio još jedan G-4 te MiG-21.

Nažalost, Luka Adrijanić poginuo je na današnji dan 20. rujna kada je postavljao mine, samo tri dana prije svog dvadesetog rođendana…




Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.