Screenshot

REAKCIJE NAKON MASAKRA: Mesić objavio da su policajcima odsječene glave, SAD u šoku

Autor: Snježana Vučković

Dva dana nakon nezapamćenog i suludog zločina 1991. godine u Borovu Selu, kada su svi shvatili da se ubijanje regularnih policijskih djelatnika zaista dogodilo, diljem Europe i cijeloga svijeta krenule su reakcije čelnika brojnih okolnih država koji su znali da će se nakon ovoga rat u Hrvatskoj moći spriječiti.

Iako se prethodno dogodio oružani sukob u Pakracu, a na Plitvicama je za Uskrs pala i prva hrvatska žrtva, ovo je bio prvi masovni zločin i jasan znak da će Hrvatska gorjeti u plamenu. Čini se kako je već tada mnogima bilo jasno tko je glavni krivac za pokolj hrvatskih redarstvenika i pokretač nemira na hrvatskom tlu, pa je State Department priopćio da je u sukobima na prostoru Republike Hrvatske poginulo najmanje 37 osoba, te da su prilike u Hrvatskoj “vrlo napete” i da postoji “opasnost od daljnjih sukoba”.

Amerikanci o Miloševiću: On je srpski tvrdoglavi Staljinist

Američki kongresmen Dick Swett pozvao je članove Predstavničkog doma da osude terorističku djelatnost u Hrvatskoj, a povodom događaja u Hrvatskoj, kongresmen William Broomfield, obraćajući se američkom Kongresu, rekao je kako američka vlada mora preispitati svoju politiku prema Jugoslaviji i “srpskom tvrdoglavom staljinistu Slobodanu Miloševiću”.

Istoga dana, tadašnji potpredsjednik Predsjedništva SFRJ Stipe Mesić u intervjuu za Radio-Beograd rekao je kako su u Borovu Selu četvorica policajaca masakrirana, odsječene su im glave i na njima se na najbestijalniji način iživljavalo.

Zločin zgrozio svijet

Podsjetimo, 02. svibnja 1991. godine hrvatski policajci koji su autobusom krenuli na uadatak spašavanja ranije zarobljenog kolege, napadnuti su iz zasjede koju su im pripremili srpski teroristi vođeni Vukašinom Šoškočaninom.

Nakon pucnjave i ranjavanja policajaca, uslijedio je masakr onih koji nisu odmah ubijeni, a tada su svoje živote izgubili Stipan Bošnjak, Antun Grbavac, Josip Culej, Mladen Šarić, Zdenko Perica iz Nuštra, Zoran Grašić, Ivica Vučić, Luka Crnković, Marinko Petrušić, Janko Čović, Željko Hrala i Mladen Čatić.

Za zločin niti nakon 30 godina nitko nije odgovarao.
Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.