Hrvoje Jelavic/PIXSELL

RAZOČARENJE TUĐMANOVIM KIPOM: ‘U tom ‘šinjelu’ izgleda kao Tito!’

Autor: T. Budak

Nikada, ama baš nikada dr. Franjo Tuđman nije imao takav stav na Kninskoj tvrđavi i nemojte nas zbog svoga kukavičluka prema Srbiji raditi maloumne. Svi znamo da je pobjedu u Oluji dr. Franjo Tuđman prikazao ljubljenjem hrvatskoga stijega i podizanjem u znak pobijede svoje ruke.

Svečano otkrivanje kipa prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na kninskoj tvrđavi, na kratko je nazočne ostavilo zatečene. Brojni pozivi i poruke koje su nam pristigle iz kraljevskog grada Knina, prepune su primjedbi na autorovo viđenje prvog predsjednika:

– Prosvjedujem zbog kipa dr. Franje Tuđmana na Kninskoj tvrđavi. Ne zato što dr. Franjo Tuđman ne treba biti isklesan u kipu na Kninskoj tvrđavi, nego prosvjedujem zbog ponovnog povijesnog i kulturološkog izvrdavanja činjenica i hrvatskog kukavičluka. Nikada, ama baš nikada dr. Franjo Tuđman nije imao takav stav na Kninskoj tvrđavi i nemojte nas zbog svoga kukavičluka prema Srbiji raditi maloumne. Svi znamo da je pobjedu u Oluji dr. Franjo Tuđman prikazao ljubljenjem hrvatskoga stijega i podizanjem u znak pobijede svoje ruke. Znači, postojale su dvije mogućnosti stava dr. Franje Tuđmana, a to su ili ruke podignute u visinu ili skupljene šake podignute u visinu od radosti zbog pobjede. Sve ostalo su laži i kukavičje igre… Tražim da se taj spomenik preuredi u POVIJESNE ISTINE I ČINJENICE, a ne u kukavičluk  par excellence – kaže samo jedan od nezadovoljnika u nizu.

Screenshoot
Screenshoot

I zaista, koliko ovaj kip odražava karakter dr. Franje Tuđmana? Neobičan, neodređen stav za koji nije jasno je li zamišljen, zadovoljan, hladnokrvan mnogima je ipak izgledao kao…povučen i uplašen:

– Kakav je to položaj ruku? To je tipično za zatvorene ljude koji nešto skrivaju ili se nečega boje! Je li Tuđman bio takav? Nije – žali nam se čitatelj.

Objašnjenje je još prije nego li je kip otkriven donekle donio i sam autor, kipar Miro Vuco, koji je na pitanje medija “hoće li Tuđman ljubiti zastavu” kazao:

– A ne. Odmah sam im rekao da to ne dolazi u obzir. Mediji će uvijek to prenositi na godišnjicu Oluje. Meni je glupo da Tuđman tamo ljubi zastavu i po zimi i po ljeti i po snijegu i ledu. To je smiješno. Zna se kad je Tuđman prvi put bio u Kninu, postavljanje ove figure je njegov drugi dolazak na tvrđavu, i drugi put među Kninjanima. To je bitno – kazao je poznati kipar.

Jedna od zamjerki Tuđmanovom kipu u Kninu jest i da “u tom stavu i tom šinjelu neodoljivo podsjeća na Tita”.

Autor:T. Budak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.