Screenshot

RAVNATELJICA ODBILA KNJIGU ‘HEROJI NE UMIRU’! Vratila je poniženoj majci čiji je sin, prva žrtva, išao u tu školu

Autor: S.V.

Ravnateljica Osnovne škole Antuna Augustinčića u Zaprešiću odbila je primiti knjige “Heroji ne umiru“, iako je prvi poginuli iz toga kraja, Mario Brašić, išao upravo u tu školu. Knjiga je spomenica hrvatskim braniteljima poginulima u Domovinskom ratu, čiji su roditelji članovi Hrvatske zajednica udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Republike Hrvatske.

Dopredsjednik Gradskog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Zaprešića, gospodin Marijan Capek, vukovarski branitelj i logoraš srpskih koncentracijskih logora, i gospođa Brašić, majka poginulog branitelja i predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Grada Zaprešića 11. lipnja 2019. u 13.15 sati, održali su sat povijesti u Osnovnoj školi Antuna Augustinčiča u Zaprešiću osmim razredima, doznaje se iz priopćenja GO UHHDR Grada Zaprešića.

Ravnateljica ponizila majku prve žrtve rata zaprešićkog kraja?

Trebali su prikazati dokumentarni film “Oni su naš vječni plamen” o 46 poginulih branitelja zaprešićkog kraja, ali škola navodno nije imala HDMI kabel (tako im je rečeno). U tijeku predavanja ni na dočeku nije ih dočekala ravnateljica niti ijedan profesor, samo domar. Nakon  završetka predavanja gospođa Biserka Brašić, majka poginulog hrvatskog branitelja Marija Brašića, koji je bio učenik te škole, zamolila je domara da odnese dvije knjige “Heroji ne umiru” (prvi i drugi dio) koja govori o svim poginulim braniteljima iz RH za vrijeme Domovinskog rata. Knjiga je spomenica hrvatskim braniteljima poginulima u Domovinskom ratu čiji su roditelji članovi Hrvatske zajednice udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Republike Hrvatske. Međutim, ravnateljica Danijela Adžijević nije htjela uzeti knjige kao poklon školi, već ih je po domaru vratila gospođi Brašić.

“Na stranu to što je predavačima onemogućeno prikazati dragocjeni film osnovnoškolcima o njihovim hrabrim sugrađanima (je li bila sabotaža, opstrukcija ili nemar, neka ide na dušu odgovornima u školi), no ponašanje ravnateljice Adžijević neprihvatljivo je ne samo zbog kršenja osnovnih pravila dobrog ponašanja i pristojnosti prema gostima škole nego i zato što je gospođa Brašić majka prvog poginulog branitelja zaprešićkog kraja koji je bio učenik upravo škole koju sada vodi ravnateljica Adžijević. Sramotno i neoprostivo.

Očito je nešto jako trulo u sadašnjem sustavu obrazovanja mladih Hrvata i Hrvatica. Narod koji ne poštuje svoju prošlost nema budućnosti, a kako poštovati prošlost kada oni koji te trebaju poučiti iskrivljavaju ili, još gore, ne dopuštaju proučavati prošlost. Ravnateljica Adžijević trebala bi se dobro zamisliti nad svojim sramotnim postupkom jer škola kojoj je na čelu dala je devet heroja Domovinskog rata. Ako ih ona ne zna, kako će poučiti djecu.

Mario Brašić, sin gospođe Biserke, prvi je poginuli branitelj zaprešićkog kraja. Da škola nosi njegovo ime, ravnateljica bi tada možda i znala nešto o Domovinskom ratu.

Zabrinjavajuće je kako se u hrvatskom obrazovnom sustavu tretira i prikazuje Domovinski rat. Zabrinjavajuće je kako nam iz škole izlaze djeca koja o Domovinskom ratu znaju malo ili nimalo. Stoga projekti poput projekta  GO UHDDR GZ  ‘Istina o Domovinskom ratu’ koji se provode u osnovnim školama su hvalevrijedne aktivnosti hrvatskih branitelja koji prenose ljubav prema domovini te istinu o herojima Domovinskog rata i srpsko-crnogorskoj i JNA agresiji na Hrvatsku. I zato, branitelji, ustrajte i ne odustajte, jer ljubav je jača od mržnje i zato smo mi pobjednici, a oni gubitnici!”, zaključuje se u priopćenju.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.