Foto: Privatna arhiva

Ratovao je za Hrvatsku i izgubio oko, a danas mu život zagorčavaju supermarketi

Autor: Snježana Vučković

Tomy Rosy kojem je jedna od baka bila Hrvatica, početkom jeseni 1991. godine došao je iz Brazila u Hrvatsku i priključio se Tigrovima s kojima je ratovao u ključnim trenucima, na ključnim bojišnicama.

Ovaj brazilski dragovoljac izgubio je oko u borbama kod Voćarice, prvog dana oslobodilačke operacije “Orkan 91”. O težini borbi svjedoči podatak da su u toj akciji poginula petorica pripadnika 6. bojne 1. brigade ZNG-a, a 18 ih je ranjeno.

‘SRAMIM SE ŠTO NISAM POGINUO!’ Strani ratnici razočarani: ‘Bili smo spremni umrijeti za Hrvatsku’

Ostao bez oka, ali ne i bez želje da živi u Hrvatskoj

Tomi je ostao bez oka, ali ne i bez želje da da napusti Hrvatsku. Svoja je vojna znanja i sportske vještine prenosio mladim vojnicima specijalnih postrojbi GSHV-a, a nakon rata ostao je u našoj zemlji sa željom da se bavi uzgojem cvijeća, zbog čega je i otvorio OPG u Lipovljanima. Međutim, doznajemo kako je nezadovoljan razvojem posla, jer unatoč njegovu mukotrpnom radu, ima velike borbe s korporacijama i trgovačkim lancima zbog čega njegove prekrasne krizanteme teško nalaze put do kupaca.

Foto: Privatna arhiva

“Osim krizantema uzgajam i špine, a nudim i multiflore. Također, bavim se uzgojem sezonskog povrća, ali sve gubi smisao jer me ubijaju supermarketi”, kaže nam Tommy.

Foto: Privatna arhiva

Nema poticaja za uzgajivače cvijeća

On dodaje kako njegov posao uopće nije jednostavan:
“Treba najprije zemlju zaorati, obraditi, pa ručno posaditi sadnice i konstanstno zalijevati. Kada dođe vrijeme branja, vade se štihačom i presađuju u tegle. Pa onda utovar, istovar u prikolice sa polja u dvorište, pa razvažanje do mjesta prodaje, a mjesto na pločniku u Novskoj plaćamo. Čak i kada sve ide glatko, uvijek iskrsne neki problem… Npr, ove godine mi se pokvario auto s kukom pa nemam kako prevoziti cvijeće.”

Foto: Privatna arhiva

Ovaj veteran Domovinskog rata i strani dragovoljac koji je Hrvatsku prihvatio kao svoju domovinu, otkriva nam kako su uzgajivači cvijeća izuzeti od državnih bespovratnih sredstava ili bilo kakvih poticaja:

Kupci po istoj cijeni u trgovinama kupuju lošiju kvalitetu

“Ja ručno kopam jer si ne mogu kupiti frezu. A sve to samo zbog toga što veliki centri i supermarketi ne otkupljuju moje krizanteme, već po istoj cijeni prodaju svoje koje su po kvaliteti i ljepoti za pet razina ispod mojih. Ipak, kupci idu k njima jer tamo mogu kupiti na rate.”
Foto: Privatna arhiva

Tommy Rosy u Domovinskom je ratu izgubio oko, no svejedno je odlučio ostati i samostalno opstati u Hrvatskoj koju je prihvatio kao svoju zemlju. Iako bilježi gubitke, vrijedno uzgaja cvijeće bez državne pomoći u nadi da će biti bolje – ne razmišlja o životu negdje drugdje. Moglo bi se reći da od svih Hrvata, Hrvatsku najviše voli – Brazilac.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.