Foto: Slobodna Evropa

RATOVAO JE S 11 GODINA: Je li Narcis najmlađi dragovoljac?

Autor: S.V.

Ratovi koji su 90-tih poharali područja bivše Jugoslavije, nisu poštedjeli ni populaciju najnježnije dobi. Osim što su bila žrtve, djeca su zaduživala oružje i priključivala se borbenim jedinicama, puno više nego što se to misli. Iako Hrvatska prednjači u broju malodobnih branitelja, djece ni na bosanskim bojišnicama nije nedostajalo. Srbija o djeci-vojnicima nikada nije vodila ozbiljnu evidenciju, no smatra se kako su i iz te zemlje u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu dragovoljno odlazili maloljetni dječaci.

Najmlađi pripadnik Armije BiH

Iako Hrvatska bilježi vukovarsku braniteljicu koja je u dobi od samo 14 godina zadužila oružje i stala u obranu grada, čini se kako najmlađi sudionik rata dolazi iz Sarajeva. Njegovo ime je Narcis Mišanović.

Ratna fotografija, Narcis skroz desno u uniformi

 

Narcis je, donosi Slobodna Evropa, u ratu izgubio oca i brata, kao i stan koji je bio u potpunosti razrušen:

“Priključio sam se Armiji Bosne i Hercegovine sa punih 11 godina. Bio sam sve vrijeme na Dobrinji, koja je čitav rat bila opkoljena, bez hrane, bez vode, bez plina i bez mogućnosti za normalan život. Bio sam u Trećem bataljonu V čete. Prvo sam obavljao kurirske zadatke, a zatim sam održavao oružje u četi. Tu sam proveo čitav rat, sve do potpisivanja Daytonskog sporazuma. Bila mi je čast dijeliti sudbinu s ljudima koji su imali samo jednu ideju – da prestane rat i da se obranimo”, kazao je najmlađi pripadnik Armije BiH.

“Branili smo svoje obitelji, kuće i škole”

Foto: Slobodna Evropa

 

“Borili smo se i branili svoje obitelji, kuće, svoj grad, svoje škole, svoje fakultete. Bila je jedna jedina ideja – slobodna Bosna i Hercegovina, država svih naroda i narodnosti. Meni, kao djetetu, služba sa ostalima nije bila teška, već pozitivna stvar. Prepoznao sam na tim ljudima da su imali isti cilj, a to je živjeti skupa. Uz mene je bilo i Igora i Marka i Slobodana. Svi su imali istu ideju. Niko nije gledao na ime i prezime. Svako je ostao normalan i branio vrijednosti ovog grada, države i naroda.”
Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.