Foto: Freepik

Ratni zapovjednik o vozilima Bradley: ‘Obična konzerva, s pozicije dronskog ratovanja’

Autor: Snježana Vučković

U ponedjeljak ujutro oko tri sata i nakon sedam sati vožnje, u Slavonski Brod iz Rijeke došlo je prvih sedam od 22 vojna vozila Bradley. Svi oklopnjaci dovezeni su u krugu Đure Đakovića gdje će biti do odlaska u hale ĐĐ Specijalnih vozila u kojima će ih obnoviti djelatnici tvrtke za proizvodnju i remont vojnih vozila.

Opsežni proces obnove sastojat će se od remonta pogonskog sklopa vozila, ugradnje novih sustava naoružanja i naoružanja, bojenja i pregleda kako bi se osiguralo da sva vozila zadovoljavaju najviše standarde performansi.

Sačić: “Ovo je bitan napredak u borbenoj spremnosti”

Foto: HMS

Podsjetimo, u RH su stigla prva 22 od 89 borbenih vozila pješaštva Bradley M2A2 koje su Sjedinjene Američke Države donirale Oružanim snagama RH. Od kolikog su nam značaja ova vozila danas, a koliko bi bila korisna u vrijeme Domovinskog rata, objasnio nam je general Željko Sačić.

“Jedno je sigurno. Nabava ovih vozila su bitan napredak i riječ je o oklopnjacima koji uistinu doprinose borbenoj spremnosti. Osim što u borbi mogu biti učinkoviti, borbena vozila poput Bradleya daju osjećaj sigurnosti pješadiji, a to nikako nije zanemariv element pri borbenim djelovanjima.”

Govoreći o borbenim vozilima Bradley, Sačić uz napomenu da nije “stručnjak”, te da govori isključivo na osnovu ratnog iskustva, navodi i neke “nedostatke”:

“Dobar, ali uz pješadiju i antidronsku tehnologiju”

Foto: Dnevno

“Oklopnjak je jako dobar, ali samo ako ga dobro čuva pješadija. Kada su u pitanju protuoklopnjaci, tehnologija je drastično napredovala. Vidimo što im dronovi rade u Ukrajini i kako to sve gori. Ponavljam, dobro je imati ovakve oklopnjake, ali antidronska tehnologija je izuzetno važna. Ukrajina nas uči što će se dogoditi ako ih ne nabavimo jer ratovanje bez popratne, moderne tehnologije je danas nezamislivo”, kaže Sačić podsjećajući kako je uspjeh branitelja upravo u ovom segmentu 90-tih minoriziran.

On kaže i da Bradley ovakav kakav sada jest, a čak i kada ga dodatno osposobimo, ne bi imato nekakav osobit značaj na bojišnici:
“Ja ga kao ratni zapovjednik ne bi poslao u borbu”

Iz Amerike nam stigli pokloni: 22 moćna Bradleya dopremljena u Rijeku

“On će prvenstveno biti idealan za logitičke potrebe i zbrinjavanje ranjenika, a tek ponešto za uporabu u napadnim operacijama. Da bi bio maksimalno učinkovit, uz njega moraju biti dvije tri postrojbe da ga štite jer su bez toga na bojišnici meta koju svatko želi što prije uništiti. To uništavanje oklopnjaka je prirodni nagon vojnika na bojišnici. Stoga, sinergija pješaštva i oklopnjaka daje najbolje rezultate. Kao ratni rukovoditelj, govorim iz iskustva i nekako mi logika govori da je to tako, iako ponavljam da nisam stručnjak po tom pitanju.”
Sačić kaže da su u Domovinskom ratu oklopnjaci tek naknadno došli na prvu crtu:

“Ali i tada su nam neprijatelji uništavali naša vozila. Suština je da ga ja kao ratni zapovjednik nikada ga ne bih samog poslao u borbu. S pozicije dronskog ratovanja, to je obična konzerva.”

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.