FOTO: privatna arhiva

Ratni invalid ima 12-ero djece: Ostao je bez krova nad glavom već drugi put

Autor: Snježana Vučković

Hrvatski branitelj i hrvatski ratni vojni invalid Stjepan Prašnjak iz sela Strašnik kraj Petrinje uvijek je želio imati veliku obitelj, ali nikako nije imao sreće da ustabili krov nad glavom.

Naime, Stjepanova je kuća najprije teško stradala u Domovinskom rata, a onda je ponovno razorena tijekom stravičnog potresa. Obnova je konačno, kaže, došla do “rohbau” faze, no sve se čini kako se u nju neće tako brzo useliti jer su pred njim još brojni radovi, ali i troškovi.


Foto: Privatna arhiva

Jedno dijete je teški invalid

“Imam 14 članova obitelji u kućanstvu. Supruga, ja i 12-tero djece, osam kćeri i četiri sina. Jedna od kćeri, Ivančica od rođenja teži je invalid. Ima probleme sa bubrezima. Najprije osam godina dijalize, a potom transplantacija bubrega. I najmlađi sin Filip, ima probleme sa bubrezima. Oboje su na lijeku, medicinskoj skrbi, kontrole i liječenja, kao stalni pacijenti preglede obavljaju na zagrebačkom Rebru i kod liječnika obiteljske medicine u Petrinji.”

U školu, kaže nam ovaj hrvatski veteran, ide troje djece:

Sin Filip/Foto: Privatna arhiva

Troje djece ide u školu, dvoje je bolesno

“Sin Marko ide u treći razred srednje škole u Zagrebu, kćer Marta u prvi razred srednje škole u Topuskom, a najmlađi sin Filip u treći razred osnovne škole u Gori. Sada zajedno živimo supruga, ja, pet kćeri i četiri sina.”

Stjepan se prisjetio prvog stradavanja njegove kuće ratnih 90-tih:

“Obnovili smo je i živjeli u njoj sve do potresa, stvarali veliku obitelj u nadi da su svi problemi za nama. Nakon potresa došli smo u poziciju da sa toliko djece opet sve počinjemo iz početka. Dočekali smo da obnova odradi svoje, no sada smo u nedostataku materijalno financijskih sredstava da tu kuću završimo, a voljeli bi se useliti prije Božića.

(VIDEO) DVIJE MINUTE UŽASA: Pogledajte kako živi ovaj ratni veteran
Evo što im nedostaje za useljenje

Stjepan kaže kako mu nedostaje laminat, keramika, sanitarije, peć za centralno grijanje i još dosta toga kako bi kuća postala useljiva i funkcionalna, pa se nada odazivu sugrađana koji bi mu pomogli donacijama.

Ukoliko postoje građevinske tvrtke ili pojedinci koji su spremni pomoći ovoj velikoj obitelji hrvatskog branitelja, mogu to učiniti uplatom na ime Božica Prašnjak IBAN: HR4923600003242068609 

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.