Foto: Zoran Ražov
+ AAA -

RATNA TRAGEDIJA ŠKABRNJSKE GOSPE: Odrezali joj glavu i pored nje ostavili krvavu sjekiru

Autor: S.V.

Obilazeći svetišta, katolički vjernici danas slave Veliku Gospu.

Da je Gospa Hrvatima jedna od najvećih svetinja, srpski neprijatelj je tijekom ratnih 90-tih to jako dobro znao. Napadajući sela, mjesta i gradove, gotovo obavezno rušene su i paljene crkve, a nerijetko bi stradao i kip Majke Božje.

Ni Škabrnja nije iznimka. Ubijajući sve što im se našlo na putu, četnici su s osobitim zadovoljstvom okomili na vjerska obilježja:


Odrezana glava nikada nije pronađena

“Čak su i  grobove oskvrnuli valjda tražeći zlatninu po kovčezima. Nisu imali mjere u iživljavanju ni nad mrtvima, pa su čak ubili jednog psa i ostavili na  kosti pokojnika u jedan grob”, ispričao je za Zadarski list Šime Ražov iz Škabrnje dodajući kako sada u zidu u dijela crkve postoji uređen prostor za sjećanje na žrtve, civilne i vojne.

“Vide se tragovi na kipu, odsjekli su Gospi glavu i tu glavu nikada nismo uspjeli pronaći. A ova sjekira, bila je sva krvava. Na dršci ima urezanih deset crta, po pet sa svake strane. Pretpostavljamo da su njome ubili  desetoro ljudi. Ubijali su ljude dum-dum mecima, preko jedne je žene  bio prešao tenk, ubili su jednog mladića, odrezali mu uho, umotali u salvetu i stavili mu u džep…. Strašna i nezamisliva zvjerstva”, ispričao je Ražov.

Foto: Zoran Ražov

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.