Facebook

RATNA LIJEČNICA IZ LIPIKA O DR. ŠRETERU: ‘Divan čovjek, njegova otmica je bila šok’

Autor: S.V.

Dragovoljka Domovinskog rata i ratna liječnica iz Mostara Marica Topić, cijeli je svoj život podredila pacijentima od čega dobar dio u ratom zahvaćenoj Hrvatskoj kada je njezino zanimanje bilo pred najtežim ispitom.

O tome kako je završila u Lipiku, kako je upoznala dr. Ivana Šretera te kako niti danas, pored vlastitih bolesti (PTSP, Lupus), radi u specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju, progovorila je za Portal dnevnih novosti:

“Šreter je bio blag čovjek toplog srca”

“U Lipik sam došla prvi puta 1989. godine kao pacijentica na rehabilitaciju nakon kome. Tada sam upoznala dr. Šretera kao liječnika, kao čovjeka toplog srca i blagog osmijeha. U par razgovora na relaciji liječnik – pacijent, kolegica – kolega, dao mi je podstrijeh za dalje, jer je bio prijatelj naših kućnih prijatelja obitelji dr. Šarca, pa smo i na taj način komunicirali. Odavao je dojam poštenog, dobroćudnog, veselog čovjeka komu su vjera i obitelj bili najvažniji”, ispričala je o prvom susretu sa dr. Šreterom nakon čega se vratila u Mostar.

U trećem mjesecu 1990. godine, kaže,  dolazi u Lipik na poziv dr. Šarca da radi u ambulanti obiteljske medicine:

“Tako sam od pacijentice liječnice, postala liječnica u gradu koji mi je vratio govor, hod i normalno funkcioniranje. Razmišljala sam o specijalizaciji za pedijatricu, ali život je ispisao drugačiji scenarij. Događa se Referendum o samostalnosti  Republike Hrvatske i napad pravoslavnih policajaca na svoje hrvatske kolege u Pakracu. Nastupila je neka nemirna tišina, nemirni suživot, nesigurnost… “, prisjeća se Marica Topić početka svog ratnog puta liječnice dragovoljke Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj.

Otmica i ubojstvo mirotvorca

“Dr. Šreter imao je veličanstveni skup mira, pozvao je na suživot  u Pakracu i Lipiku, poštivanje jednih i drugih, bez dijeljenja na pravoslavce i Hrvate… Prvi čovjek Zapadne Slavonije apelirao je na mir. Ali dolazilo je neko ružno vrijeme barikada, eksplozivnih napada na kuće Hrvata, brza evakuacija ranjenih u Zagreb. A onda se sve odvijalo munjevitom brzinom. Otmica dr. Šretera u selu Kukunjevac, pored Lipika i njegova sudbina koja nema kraja ni do danas. Nevjerica, milijun pitanja zašto? Zašto čovjeka mirotvorca, humanistu, ravnatelja bolnice u Lipiku, zapovjednika Stožera zapadne Slavonije, koji se je davao 100 % svima… Muk u Lipiku i Pakracu.”, opisala je lipička liječnica tijek događaja koji se minjevitom brzinom razvio u ratni kaos:

“A onda tornado 19. 08. 1991. i prve granate u 05 sati ujutro padaju na uspavani Dječji dom, grad, bolnicu, crkvu… U Pakracu grmi još jače. Saniramo prve ratne rane, a dr. Solar odlazi u Medicinski centar Pakrac, dok mi zbrinjavamo ranjene u Lipiku. Oko 12 sati u pratnji pacijenta odlazim u Pakrac… Uhićenje dr. Solara, pred nama svima okamenjenima, ulazak JNA u Medicinski centar  Pakrac, koja traži hrvatske policajce. U popodnevnim i večernjim satima borbe oko bolnice, tutnjava, granate, snajperi i neizvjesnost… Oko ponoći dečki iz specijalne jedinice policije Lučko oslobađaju bolnicu i preuzimaju kontrolu…
Ratni kaos i odlazak u Vukovar

Svakodnevna granatiranja, pucanja postaju svakodnevnica i više ništa ne primjećuješ, ne čuješ… Dolaze ranjenici, radimo, tješimo, držimo za ruke i u njihovom strahu i boli. Ne izlazim iz Medicinskog centra, moj sav život događa se između zidova Centra, ne primjećujem ni dan ni noć. Na Malu Gospu u Medicinski centar dolaze dečki iz Bjelovara da pomognu i kreću prema Kusonjama, mladi, golobradi, puni adrenalina. Sa svojim zapovjednicima kreću na put bez povratka, upadaju u zasjedu, bore se lavovski, ali iscrpljeni i sami bivaju opkoljeni, poubijani, masakrirani.”

Nakon pakla u Lipiku i Pakracu, liječnica Marica Topić otišla je u Vukovar, a danas je potpora braniteljima i njihovim obiteljima:

“Radila sam i educirala se, položila specijalizaciju iz fizikalne medicine i rehabilitacije za bolnicu Lipik. Prolazila sam kalvariju u osobnom životu. Lupus opet  uzima danak, ostajem bez kose, zbog jakih terapija. Dobivam život u zamjenu za kosu, ne dam se i dalje ne mirujem…”
Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.