Foto: MORH/ T. Brandt

‘RAT’ U SLUNJU! Američki general gledao naše ‘Sokolove’ u akciji: Mogao im je samo čestitati

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju u provedena je taktička vježba s bojevim gađanjem kao kruna svih aktivnosti koje se provode u sklopu međunarodne vježbe “Immediate Response 23”.

Foto: MORH/ T. Brandt

Tijekom vježbe, u Slunju je smješteno Zapovjedništvo multinacionalne brigade TF (Task Force-TF) “NORTH” te Multinacionalna bojna čiju glavninu snaga čine pripadnici 1. oklopno-mehanizirane bojne “Sokolovi” iz sastava GOMBR. U sastavu su također i bojne razmještene u Sloveniji i Crnoj Gori. Uz to, u vojarni “Josip Jović” u Udbini smješteno je Zapovjedništvo divizije koje čine pripadnici 34. pješačke divizije Nacionalne garde Minnesote OS SAD te pripadnici OS RH i drugih država.

Foto: MORH/ T. Brandt

Zapovjednik 34. pješačke divizije Nacionalne garde Minnesote američki general Charles Kemper, koji je u ovoj vježbi nadređeni zapovjednik brigadi TH “NORTH”, pratio je provedbu vježbe te čestitao svim sudionicima na uspješnoj provedbi istaknuvši i pohvalivši prikazane sposobnosti pripadnika Hrvatske vojske.


“Vježbe međunarodnog karaktera, kao što je ova, prilika su da se unaprijedi suradnja saveznika i partnerskih zemalja kroz zajedničko uvježbavanje i razmjenu iskustava s ciljem dostizanja veće razine interoperabilnosti”, rekao je.

Foto: MORH/ T. Brandt

Zapovjedništvo brigade, pod zapovijedanjem brigadira Valentina Skroze provelo je u okviru vježbe složene kopnene operacije.

“Uspjeh je ovisio o sinkroniziranom djelovanju svih snaga uključenih u provedbu zadaće”, potvrdio je brigadir Skroza.

Foto: MORH/ T. Brandt

Također, postrojbe u sastavu multinacionalne bojne, koje su pod zapovijedanjem bojnika Josipa Granata pokazale izvrsnu uvježbanost u provedbi manevra na terenu i sinkroniziranost vatrenog djelovanja topništva, oklopno-mehaniziranih posada te tenkovskih i mehaniziranih posada.

Međunarodna vježba Immediate Response 23 provodi se na teritoriju sedam europskih država i dio je skupa vježbi pod nazivom “DEFENDER 23” koje provodi Zapovjedništvo američkih kopnenih snaga za Europu i Afriku i Zapovjedništvo američkih zračnih snaga za Europu i Afriku.
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.