Igor Kralj/PIXSELL

RAT NA JARUNU! Pogledajte kako je uz pucnjavu pred očima građana vojska ‘zarobila neprijatelje’

Autor: Snježana Vučković

U sklopu obilježavanja Dana Hrvatske vojske, jučer je na Jarunu održan prigodni program na kojemu su pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske javnosti prezentirali svoje vještine.

Program na Jarunu započeo je ispaljivanjem 27 plotuna iz šest brdskih topova, od kojih svaki plotun simbolizira jednu godinu postojanja Oružanih snaga RH. Nakon toga uslijedili su padobranski skokovi pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga iz helikoptera MI-8 koji su nosili zastave Republike Hrvatske, Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Oružanih snaga Republike Hrvatske, Hrvatske kopnene vojske i Grada Zagreba.

Igor Kralj/PIXSELL

Nakon preleta borbenog aviona MiG-21, pripadnici Počasno-zaštitne bojne prikazali su atraktivni vojno-akrobatski program, dok su Hrvatska kopnena vojska, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Zapovjedništvo specijalnih snaga izveli zajedničku pokaznu vježbu MINEX „Jarun 18“.

Impresivan prikaz vojne operacije pri čemu se „bitka” odvijala na dva otoka, bio je toliko vjeran da se veliki dio brojnog građanstva u početku uznemirio, no kada su detonacije, topovski udari i puščana paljba postali podnošljivi, nazočni su počeli uživati u „ratnoj predstavi”, koju su častili pljeskom i ovacijama.

Posebno oduševljenje izazvalo je izranjanje amfibije pune specijalaca koji su se iskrcale na „neprijateljski otok”, dok je istovremeno iz helikoptera iskakalo do zuba naoružano pojačanje koje je zajedničkom akcijom iz gustog oblaka dima izvuklo neprijatelja. „Ratni zarobljenik” prebačen je čamcem, otok je oslobođen a cijelu vojnu operaciju zaokružila su „Krila Oluje” koja su nebeskom koreografijom ostavila bez daha.

Igor Kralj/PIXSELL

Prigodnom programu nazočili su predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković, zapovjednik Glavnog zapovjedništva Oružanih snaga Republike Poljske Jarosław Mika te izaslanstva Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Hrvatske vojske, Hrvatskog sabora i braniteljskih udruga.

„Vidim da naš narod voli Hrvatsku vojsku i vidim jako puno mladih koji su zainteresirani za Hrvatsku vojsku, istaknuo je te dodao „Naša je zadaća da im govorimo o Hrvatskoj vojsci i pokažemo im njene sposobnosti“, izjavio je ministar Krstičević i bio je u pravu. Obljetnica HV-a nikada nije bila posjećenija, nikada do sada nije bilo toliko mladih ljudi koji su, baš kao nakon velikog zagrebačkog mimohoda, nanovo pokazali veliki interes za vojnu službu.




Igor Kralj/PIXSELL

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.