Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

PUTOKAZ KOJI NE VODI NIGDJE: U ovom selu više nikoga nema. Svi su ubijeni na današnji dan

Autor: Snježana Vučković

Najtužnije selo u Hrvatskoj zove se Kostrići. To je, zapravo, selo u kojem nitko ne živi i kojeg, osim geografski, na neki način više niti nema. Da tako bude, na današnji dan 1991. odlučili su krvnici predvođeni pokojnim Gojkom Mileševićem poznatim po nadimku “Četnik”

Pripadnici srpske pobunjeničke paravojne postrojbe “Kaline” iz kostajničkog sela Komogovine s područja Dvora kojom je zapovijedao Stevo Borojević zvani Gadafi, ušli su u selo i pobili svih šesnaest stanovnika, dragocjenosti otuđili, a selo u potpunosti zapalili. Prema iskazu Borojevića, on je zajedno s “jednim borcem Medićem i jednim dobrovoljcem Srbijancem”, dobio naredbu o “čišćenju” Kostrića.

Pobili i djecu

Opisao je kako su u selu već naišli na srpske borce, od kojih mu je jedan rekao da u jednoj kući postoji mlađa žena s dvoje djece i dvije starije osobe, a ulaskom u kuću je vidio da čitava obitelj uplašena sjedi na krevetu, dok se mlađa žena tresla i plakala uz dvoje djece od 2 i 4 godine. Navodi da je tek sutradan saznao da je cijela obitelj pobijena.

Suprug ubijene žene koji je tog dana izbivao iz sela, pronašao ju je mrtvu, kao i pobijenu djecu u krevetiću, pa je pojurio sve prijaviti. Tada su ubili i njega…

Prazno selo sa dva spomenika

Foto: Facebook

 

Sve do ožujka 2016. čekalo se da DORH digne optužnicu za zločin bez presedana, iako se 24 godine znalo tko su počinitelji. Upućeni kažu, čekalo se jer se u selu u kojem nije nitko preživio nije imao tko požaliti. Selo Kostrići, osim što je jedino mjesto zločina za koje se nitko nije teretio, je i jedino selo u Hrvatskoj u kojem ne živi nitko, a koje ima dva spomenika iz Domovinskoga rata.  Nije bilo, dakle, nikoga da u njihovo ime traži pravdu, no ona je ipak 2018. zakucala na vrata ovog sablasnog sela.

Nema osuđenih

Tada je, naime, konačno započelo suđenje osumnjičenom Dubravku Arambašić, Nikoli Bogdanović (Nina), Stevi Džakuli (Ikonar), Mili Milinović (Borovo Selo), Veselinu Božović (Arkan), Vladi Gavrilović (Gedžo), Veselinu Božović (Arkan), Draganu Pendić i Žikic Pendić.




Na žalost, suđenje se odvija u odsutnosti osumnjičenika, veliki broj ih je u međuvremenu preminuo, a sudski proces nije okončan niti nakon tri godine…

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.