PUCNJAVA JE TRAJALA MANJE OD MINUTE: Velikosrpski političar iz revolvera je pobio Radića i suradnike. Nakon krvoprolića mirno je išetao iz Skupštine

Autor: Daniel Radman

Na današnji dan 1928. godine u beogradskoj Narodnoj skupštini dogodio se atentat na Stjepana Radića. Puniša Račić, zastupnik Srpske radikalne stranke iz revolvera je upucao petoricu zastupnika HSS-a, Ivana Pernara, Đuru Basaričeka, Ivana Granđu, Stjepana i Pavla Radića.

Basariček i Pavle Radić su u atentatu ubijeni, Račić je Stjepan Radića smrtno ranio, a teško ranjavanje preživjeli su Pernar i Granđa.

Inače, Račić je prije samog atentata prijetio Radiću i HSS-ovcima. Tog je dana predsjednik skupštine dr. Ninko Perić dva puta prekidao sjednicu upravo zbog prijetnji radikala i međusobnih svađi s HSS-ovcima.

Pucnjava je trajala manje od minute

Uoči same pucnjave Puniša Račić je za govornicom skupštine držao govor, a po završetku se žestoko sukobio s Ivanom Pernarom. “Tražim g. predsjedniče da ga kaznite ili ću ja da ga kaznim. Tko god bude pokušao da se stavi između mene i Pernara, poginuti će!”, rekao je te potom izvadio izvadio svoj revolver.

Pucanjava u parlamentu trajala je manje od minute. Račića su pokušali obuzdati, no kao jak čovjek uspio im se odhrvati, nakon čega je počinio nezapamćeni zločin. Basariček i Pavle Radić umrli su neposredno po dolasku u beogradsku bolnicu. Stjepan Radić hitno je operiran, a u bolnici je ostao do 8. srpnja 1928. godine i odatle je, nakon laganoga poboljšanja zdravstvenoga stanja, prebačen u Zagreb gdje je nastavio s liječenjem. Račić je nakon pucnjave mirno odšetao iz skupštine.

Tek poslije je uhićen i osuđen na zatvorsku kaznu ATE

No, pedeset  dana nakon atentata preminuo je od posljedica ranjavanja, djelomično i zbog dijabetesa od kojeg je bolovao. Umro je u 58. godini.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.