Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

PSIHIJATAR ZBOG BRANITELJA SASUO PALJBU NA NOVINARKU: Kaže da ‘predvodi hajku’ na ovu populaciju

Autor: S.V.

Psihijatar s Klinike za psihološku medicinu KBC Zagreb, dr. Herman Vukušić, kaže kako već danima traje hajka na Ministarstvo hrvatskih branitelja zbog novih liječničkih povjerenstava i navodne nove “poplave” hrvatskih branitelja, odnosno ratnih vojnih invalida Domovinskog rata.

“Hajku predvode jedne dnevne novine gdje članke uglavnom potpisuje supruga vodećeg etnobiznismena u našoj državi (tako su gospodina ocijenila čak dva hrvatska predsjednika), a za istu novinarku iz osobnog iskustva znam da baš i nije sklona braniteljskoj populaciji”, kaže Vukušić u podužem Facebook statusu i dodaje:

Prozvao novinarku

“Već sam javno pisao o tome da je traženje objave popisa imena liječnika koji rade u novim povjerenstvima suprotno zakonskim odredbama GDPR-a što sa druge strane nije prepreka da članovi povjerenstava budu transparentni u svojim stručnim mišljenjima koja će potvrditi potpisom i pečatom. Kako sam već jednom rekao: zamislite samo da netko postavi zahtjev za objavom liječnika, psihologa i socijalnih radnika koji donose mišljenje o promjeni spola, kakvu bi to reakciju određenih manjina izazvalo?”, pita se zagrebački psihijatar koji se opet osvrnuo na neimenovanu novinarku:

“U svojoj kritici novog vještačenja branitelja poziva na ukidanje sustava stručne procjene koji je u proteklih nekoliko godina prethodio procjeni stupnja oštećenja njihovog organizma, a sprovodio se u dvadesetak hrvatskih bolnica. S obzirom da sam ja osobno autor ideje stručne procjene i moja je ideja bila da se na taj način u kliničkim uvjetima ustanovi eventualna uzročno-posljedična veza braniteljskih zdravstvenih tegoba sa sudjelovanjem u Domovinskom ratu, evo ja ću odgovoriti zašto je on ukinut najnovijim izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja:

Kroz više tisuća obrađenih predmeta koji su obuhvaćali skoro svaku granu medicine, od onkologije do psihijatrije, postalo je razvidno da je znanstveno i klinički izuzetno teško razlučiti jesu li sadašnje bolesti u branitelja (ovdje primarno mislim na kronične organske bolesti) posljedica ratnih trauma ili njihove životne dobi.

Kada se prethodno navedena činjenica dovede u odnos sa ukupnim trajanjem postupka vještačenja, postalo je jasno da stručna procjena predstavlja svojevrsno “usko grlo” cijelog procesa te je opravdano ukinuta. S druge pak strane, da su spomenuta novinarka i njezini istomišljenici malo drugačije i sa više senzibiliteta pisali o braniteljskoj populaciji prije dvadeset godina, kada smo i počeli upozoravati na povećani rizik smrtnosti i pobola u toj populaciji, možda bi danas situacija bila drugačija.

I na koncu evo malo svježih podataka nad kojima bi se svi oni koji (iznova i periodično) ponovo dižu hajku na branitelje kao teret društva trebali malo zamisliti:




Objavio “svježe” podatke

– od prosinca 2017. godine odobreno je 5.497 novih statusa HRVI-ja na više od 20.000 zahtjeva, odnosno jedva njih četvrtina;
– u istome razdoblju ukupni broj korisnika braniteljske invalidske mirovine SMANJIO se za 3391, jer jadni (znanstveno potvrđeno) umiru više od ostatka populacije;
– prosječno trajanje radnog staža branitelja koji ide u mirovinu je 30 godina i nema razlike u odnosu na ostatak populacije;
– prosječna braniteljska mirovina u listopadu 2021. je iznosila 2.894 kuna, što je gotovo identično u odnosu na prosjek opće populacije koji iznosi 2.645 kune.

Iz samo ovih par činjenica jasno je da se opet stvara klima lova na vještice spram braniteljske populacije koju u pravilu predvode isti ljudi i mediji čiji politički mentori i bliža rodbina u isto vrijeme sudjeluju na opskurnim nacionalističkim političkim proslavama političara koji neskriveno žele raspad susjedne BiH i ne priznaju genocid u Srebrenici”, zaključuje Vukušić u svom postu.




Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.