Foto: Screenshot

PRVO BIO USTAŠA, PA BRANITELJ! Sa 66 godina se prijavio u rat: Gotovina mu došao na sprovod

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Na današnji dan 15.ožujka 1929. godine u Zvekovici pored Cavtata rođen je ratni general HV-a Nijaz Batlak koji se većinom koristio imenom Mate Šarlija Daidža, no tijekom rata koristio je oba identiteta.

Obzirom da je tijekom 2. svjetskog rata već bio mlađi tinejdžer, bio je svjedokom ubojstva njegova oca kojeg su mu partizani ubili pred očima, a potom ga bacili u jamu. Potom je i sam 1945. godine pristupio formacijama NDH, zbog čega je Daidža sa samo 16 godina je bio zatočen u zloglasnom kakanjskom rudniku u kojem je robijao dugih 11 godina. Nakon što je odležao kaznu, Daidža bježi iz Jugoslavije, u Španjolskoj završava vojnu akademiju i nakon toga seli u Sjedinjene Američke Države.

Protivio se sukobu Bošnjaka i Hrvata

Upravo u Americi upoznaje dr. Franju Tuđmana i izjavljuje kako vjeruje u njegovu ideju pomirbe svih Hrvata. Muslimane u Bosni upozoravao je na to što će se dogoditi, odvraćao ih od jugoslavenstva i pribojavao se i protivio hrvatsko-muslimanskom sukobu. U Hrvatsku dolazi 1991. gdje je promaknut je u čin brigadira i postavljen za zapovjednika Sektora Dubrovnik. Početkom 1992. Daidža je postao zapovjednik pukovnije “Kralj Tomislav”, postrojbe HVO-a, s kojom je namjeravao preko Igmana deblokirati Sarajevo.

Postrojba mu se raspala zbog nediscipline

U svibnju je krenuo s tom postrojbom prema Sarajevu. Prema jednoj verzija,  Armija BiH nije dopustila prolaz te postrojbe HVO-a kroz Konjic.  Međutim, prema svjedočenju Martina Špegelja, postrojba se zbog nediscipline raspala prije dolaska do Konjica, te se Daidža s nekolicinom ljudi vratio na početne položaje. Nedugo potom doživio je prometnu nesreću u Ljubuškom. Dok se oporavljao krajem 1992. premješten je u Zagreb, u logistiku. Nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma, radio je u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu kao savjetnik za međunacionalne odnose.

Umirovljen je 1996. godine, a preminuo 30. siječnja 1999., nakon teške bolesti. Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj uz najviše vojne i državne počasti, a na ispraćaju se pojavio i umirovljeni general Ante Gotovina.

 




Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.