AP Photo/Spiros Mantzarlis)

Prvi odlasci Hrvata u Vukovar bili su sablasni: ‘Srbi su nas na groblju nudili ‘hlebom’ i rakijom’

Autor: Snježana Vučković

Posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković (Mladi Jastreb) govorio je danas za medije o nadolazećoj Koloni sjećanja u Vukovaru. Jastreb se nije pretjerano osvrtao na kontroverze oko plakata i eventualnih podjela oko toga pitanja, već je jasno dao do znanja kako očekuje da se na taj dan iskaže zajedništvo i zajedno postavi vijenac kako bi barem taj dan budu dostojanstveni.

Prva odavanja počasti još za vrijeme rata

Ipak, zanimljivije od svega bilo je kratko prisjećanje na prve obljetnice pada Vukovara koje su se odvijale sasvim spontano, odmah po završetku rata dok se po Vukovaru još uvijek širio zadah smrti. Točnije, Borković je sa zapovjednicima žrtvama Vukovara počast odavao već ratne 1993. godine i to bacajući vijence u rijeku Vuku u Nuštru, no nama je otkrio kako je odlazak u sam Vukovar izgledao 1997. i 1998. godine.Foto: Damir Glibusic / CROPIX

“Drago mi je da vas ne zanima politički aspekt priče o ovogodišnjoj Koloni sjećanja jer svi pretjeruju i tako mi ‘vade crijeva’. Ova kolona ima puno dublju vrijednost i tradiciju koja traje praktički od konca rata i to je nešto što baš nikakve političke konfrotacije neće moći obezvrijediti.”

Što se tiče Jastrebovih sjećanja na prve poslijeratne odlaske u Vukovar, ona su poprilično jeziva:

“Srbi su nas na groblju nudili rakijom i ‘hlebom'”

Bez milosti izrešetao sve redom: Pročitajte govor Mladog jastreba koji su mediji prešutjeli

“Teško je govoriti o tome. Pokojni Daniel Rehak i ja smo još 1997. tamo palili lampaše, a i na groblje smo ‘prošvercali’ provizorni križ. Nije bilo ugodno… Tada su još trajale ekshumacije, a mi smo se nalazili među njihovim pravoslavnim “kupolama” dok su grobovi naših ljudi bili uništeni, grobovi raskopani, tijela izmiješana a mrtvačnica potpuno unakažena.”

Borković se prisjetio i odlaska na vukovarski groblje 1998. godine kada je održan i prvi govor.

“Vrlo sablasno. U vrijeme dok smo mi našim mrtvima odavali počast, Srbi su na istom tom groblju imali ukop. Njihov pop taman je završio, kada smo se svi izmiješali. Neke žene su nas na izlasku nudile ‘čašicama rakije i hlebom’ što je njihov običaj. Nije bilo ugodno…”
 

 

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.