Foto: Screenshot

PRVI MASOVNI ZLOČIN NAD HRVATIMA U BiH: SVJEDOK SVE ISPRIČAO: Ubili sedam žena i muškarca

Autor: S.V.

Prvi masovni pokolj u Bosni i Hercegovini se dogodio u Kijevu Dolu, u općini Ravno, 13. studenog 1991., kad je JNA sa srpskim dragovoljcima na vrlo svirep način masakrirala osam hrvatskih civila, sve starije osobe, koje je tu noć zatekla u selu. Sve žrtve bile su starije od 60 godina…

JNA je, uz paravojne srpske postrojbe, na šire područje općine Ravno, došla 18. rujna 1991. godine, te blokiranjem skoro svih puteva Hrvatima onemogućila prolazak. Prema kazivanju svjedoka, četnici su u Kijev Do došli tek oko 7 listopada 1991. godine i nakon dolaska skupili su sve mještane na jedno mjesto, zatim vršili pretrese kuća, pljačkali i oduzimali svo oružje (lovačke puške, pištolje i sl.)

Čudom preživio pokolj u Kijevu Dolu

Isti dan četnici su zapalili kuću svjedoka, zatim kuće Miloša Krkića, Pere Krkića, Ive Krkića, Joze Hapana, Mate Dubelj, Ive Dubelj i Šime Dubelj. Svjedok koji je sve ovo promatrao s obližnjeg brda, odlučio je pobjeći, no zarobljen je u selu Mračevo koje je već bilo okupirano, gdje je ispitivan i maltretiran te poslije šest dana ponovno vraćen u Kijev Do. Tamo je zatekao osam pobijenih staraca.

– Božica Krkić, kći Mitra i Jele, rođena 1916. godine u Kijevu Dolu,
– Bosa Krkić, kći Pere, rođena 1917. godine
– Ivana Krkić, kći Ive i Anice Gubelj, rođena 1927. godine iz Kijevu Dolu,
– Manda Krkić, kći Ive i Anice, rođena 1932. godine
– Miho Krkić, sin Mihe i Jele Hapan, rođen 1933. godine u Kijevu Dolu,
– Mara Krkić, kći Pere i Anice, rođena 1924. godine u Kijevu Dolu/leš Mare pronađen u sedmom mjesecu u čatrnji.
– Mara Hapan, kći Nikole i Mare, rođena 1925. godine u Kijevu Dolu,
– Mara Dublje, kći Mitra i Jele, rođena 1906. godine u Kijevu Dolu

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.