Foto: CHENS 22

PRVI ČOVJEK HRVATSKE RATNE MORNARICE NA VAŽNOM SASTANKU: Evo o čemu su raspravljali predstavnici mornara iz 25 zemalja

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli sudjelovao je na godišnjoj konferenciji zapovjednika ratnih mornarica europskih zemalja CHENS 2022. održanoj 11. i 12. svibnja 2022. u Bukureštu.

Na sastanku je sudjelovalo dvadeset i pet zapovjednika ratnih mornarica europskih zemalja uz koje i predstavnici EUMS-a, MARCOM-a, DGIMS-a te predstavnici ratne mornarice SAD-a u statusu promatrača.

Na početku skupa sudionike su pozdravili ministar obrane Rumunjske Vasile Dincu, zapovjednik rumunjske Ratne mornarice kontraadmiral Mihai Panait te načelnik glavnog stožera Rumunjske vojske general Daniel Petrescu. Tijekom uvodnih obraćanja istaknuta je uloga europskih mornarica u trenutnom geopolitičkom okruženju, kao i važnost razvoja interoperabilnosti između europskih pomorskih snaga kroz sudjelovanja u pomorskim misijama i operacijama NATO-a i Europske unije.

O vođenju pomorskih operacija

Foto: CHENS 22

Glavna tema konferencije bila je “Izazovi zapovijedanja i upravljanja u vođenju pomorskih operacija”. Održan je niz prezentacija i izlaganja stručnih radova o kojima se raspravljalo kroz četiri cjeline, a u svojstvu gosta predavača bio je zapovjednik MARCOM-a viceadmiral Keith E. Blount. Program konferencije obuhvatio je i informativno izlaganje o Europskom seminaru za mlade časnike (ESYO – European Seminar for Young Officers) koji će se, kako je najavljeno, provesti u listopadu 2022. na Malti.

Konferencija je završila primopredajom CHENS zastave. Novi CHENS predsjedavajući zapovjednik je komodor Michael Malone, zapovjednik Ratne mornarice Irske koja će biti domaćin CHENS-a 2023. godine.

Suradnja ratnih mornarica

CHENS (The Chiefs of European Navies) je neformalni, neovisni i nepolitički forum zapovjednika ratnih mornarica europskih zemalja, članica EU ili NATO saveza, koje imaju mornaričke snage. Cilj foruma je poticanje razumijevanja, dijaloga i suradnje među ratnim mornaricama kao ključni čimbenik stabilnosti.

Dodatnu vrijednost foruma, osim prezentiranja rada radnih skupina i izlaganja gostujućih predavača, predstavljaju bilateralni susreti prigodom kojih zapovjednici mornarica osnažuju međusobnu suradnju. Zapovjednik HRM-a na marginama sastanka susreo se francuskim admiralom Pierreom Vandierom.




Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.