Foto: OG portal

PROSLAVLJENA 30. OBLJETNICA OSNUTKA 143. BRIGADE HRVATSKE VOJSKE: Položeni vijenci i zapaljene svijeće za one koji su život dali za domovinu

Autor: Dnevno.hr

U Ogulinu je 14. studenoga 2021. proslavljena 30. obljetnica osnutka 143. brigade Hrvatske vojske.

Obilježavanje je započela misnim slavljem u crkvi sv. Križa u Ogulinu, a središnja svečanost održana je na Trgu hrvatskih rodoljuba, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Počast poginulim pripadnicima 143. brigade HV-a u ime predsjednika Vlade odao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Uz obitelji poginulih pripadnika 143. brigade te ratne zapovjednike, svečenosti su nazočili izaslanik predsjednika Republike Marijan Mareković, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Maja Grba Buljević, izaslanik ministra obrane, general pukovnik Mate Pađen, županica Karlovačke županije, Martina Furdek-Hajdin, gradonačelnik Ogulina, Dalibor Dimitrović te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Žrtva koja se ne smije zaboraviti

“Vaš slavni ratni put prošli ste od utvrđivanja obrambenih crta i čvrsto držeći liniju u dužini od 40 kilometara od zaseoka Kamenica do Jezerana, a aktivnom obranom Domobranska bojna Ogulin uspostavila je važnu crtu bojišnice u neprijateljskoj dubini na području Radošića i Kapele, čime ste smanjili ugrozu naselja uz crtu bojišnice, Josipdol, Carevo Polje, Modruš, što je bilo posebno važno zbog povećanja sigurnosti prometa na cesti Karlovac-Split”, rekao je ministar Medved, te je naglasio da je 143. pukovnija u vojno redarstvenoj operaciji Oluja predstavljala glavnu snagu na glavnom pravcu napada Zbornog područja Karlovac, te da su uspješno izvršili sve zapovijedi, oslobodili područje Plaškog i vojni poligon Slunj, prvi ušli i oslobodili Slunj, te u nastavku Oluje sudjelovali u oslobađanju Vrginmosta i Petrove gore.

“Uz hrabre domaće branitelje u brigadi su bili i branitelji iz Crikvenice, Novog Vinodolskog, Rijeke i Zagreba, a na tom vašem slavnom putu 86 branitelja je poginulo, a više od 200 ih je ranjeno. Danas se s posebnim pijetetom sjećamo poginulih i za njih molimo, zahvaljujemo im na žrtvi koju nikada ne smijemo zaboraviti“, rekao je, te je naglasio da je na nama zadatak da o njima prenosimo istinu i da ne dozvolimo da spomen na njih i njihovu hrabrost nikada ne izblijedi#.

“Mi hrvatski branitelji svoju smo ljubav prema Domovini spojili s hrabrošću i stvorili hrvatsku državu. U tim teškim i neizvjesnim trenucima naše hrvatske povijesti trebala je i hrabrost stava, hrabrost vjere i optimizma” rekao je ministar, poručivši da nam je i danas potreban taj optimizam i međusobno povjerenje i uvažavanje.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.