fbpx
Zdenko Dobošević

PROGON ILOČANA: Domove napustilo osam tisuća Hrvata, oni koji su ostali – pobijeni su

Autor: S.V.

Na današnji dan, 17. listopada 1991. godine, iz Iloka je protjerano oko 8 tisuća Hrvata. Oni koji su bili spriječeni napustiti svoje domove, mučeni su i ubijani, a kuće opljačkane.

Napuštanje Iloka

Nakon brojnih zločina počinjenih u obližnjim selima, poput Sotina i Lovasa, Iločani su dobili ultimatum da svojevoljno napuste svoj grad. Obzirom da su bili u potpunom okruženju i bili svjedocima okrutnosti paravojnih četničkih formacija i JNA, građani Iloka pristali su referendumom održanim četiri dana prije ostaviti domove. Tako je na današnji dan formirana jedna od najtužnijih kolona Domovinskog rata. Nepregledna kolona uplakanih Iločana koji su nevoljko ostavili sve što su imali.


No, bilo je i onih koji nisu bili u stanju ostaviti svoja imanja ali i onih koji nisu željeli otići. Oni su, na žalost, doživjeli sudbinu kakvu su dočekali i mještani Lovasa. Bili su prisiljeni na bijele trake na kućama i rukavima, logore, a veliki dio njih je ubijen.

Samo jedan osuđen

Za ovaj ratni zločin protjerivanja osuđen je samo potpisnik dokumenta o iseljavanju u Šidu Dragoljub Anđelković u Osijeku 2001. godine i to u njegovoj odsutnosti.

„Za počinjenje kaznenog djela genocida utvrđena mu je kazna zatvora u trajanju od 15 godina, a za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva kazna zatvora u trajanju od 20 godina, pa mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 20 godina“, stoji u Anđelkovićevoj presudi.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.