Screenshot

‘PROBAJTE KAKO JE SLATKA USTAŠKA KRV!’ Pokolj ‘Belih orlova’ zgrozio je i forenzičare: Stradao je i Srbin koji nije mogao gledati što rade hrvatskim civilima

Autor: Dnevno.hr

U danima smo prisjećanja na jedan od najstravičnijih pokolja počinjenih u Domovinskom ratu. Zločin u Voćinu kada su 12. i 13. prosinca 1991. Beli orlovi i Voćinska četa izmasakrirali 43 mještana, zgrozio je tada hrvatsku, ali i svjetsku javnost.

Čim su hrvatske snage osigurale ulazak u selo, na poziv Foreign Press Biroa iz Zagreba stigli su inozemni medicinski stručnjaci. Ono što su zatekli u Voćinu, njihove je forenzičare tjeralo na povraćanje jer, kako su tada tvrdili, “takvo što nikada prije nisu vidjeli”.

Šutali odrezane glave, rezali ljude motornom pilom

Ceste, podrumi i kuće bili su prekriveni leševima za koje su zaključili da su klani, ubijani sjekirama i rezani motornim pilama. Nekolicina svjedoka rekla je kako su četnici bračnom paru Katici i Tomi Martinoviću odrezali glave i šutali ih po dvorištu, Marijana Đuzela tada sa nekoliko hitaca u glavu ubija Vlado Savić, koji je živio u istom selu. Druga horda četnika isti je dan ispred kuće ubila Romana Ridla, kojem su motornom pilom odsjekli ruku, a istom pilom na komade sasjekli Ivana Banovca i Marka Vukovića. Nakon toga su ih spalili ispred kuće.

Sjekirom za meso usmrtili staricu u krevetu

Susjeda Katica Tomić svjedoči da je Ranko Lukić masakrirao Marka Vukovića, a nakon toga četnicima dao da ližu krv s noža govoreći: “Probajte kako je slatka ustaška krv”. U divljačkom bijesu četnici su zašli u kuću Stjepana i Mirjane Štimac. Zatečene u strahu četnici su ih zaklali, potom bacili u kuću bombu, a zatim je zapalili.

Dio četnika istovremeno provalio je u kuću gdje stanuju Stjepanovi roditelji Jakob i Anđela Štimac. Jakob je sjedio na kauču dok je supruga Anđela ležala. Tako ih je zatekao sin Miško Štimac dan kasnije, kada je u Voćin došao sa hrvatskom vojskom. Otac je bio zaklan s izrezanim križem na vratu, a majka ubijena. Ubojica Obrad Simić sam se hvalio tim zlodjelom. Ovdje su bili prepoznati četnici Dušan Dobrić, Ivan Malkoć i Zoran Jorgić (zvani Kuki). Nepokretnu Maru Ivanković su zaklali i odrezali joj glavu, a sjekirom za rezanje mesa u svom krevetu usmrćena je Paulina Dorić… I tako je život okončalo svih 48 nedužnih hrvatskih civila.

Dr. Jerry Blaskovich u knjizi “Anatomija prijevare” opisao mučenja

Sve žrtve osim jedne bili su Hrvati, rimokatolici. Jedina žrtva ne-hrvatske nacionalnosti bio je Stojan Nenadović, Srbin star 77 godina. Dr. Jerry Blaskovich koji je sudjelovao u obdukciji dijela žrtava, u svojoj knjizi „Anatomija prijevare“ donosi opis ozljeda nanesenih Stojanu Nenadoviću. Popis ozljeda nastalih mučenjem je podugačak i mučan, od ozljeda nanesenih udaranjem, gašenja opušaka na koži do filetiranja kože na donjim ekstremitetima.

Prema Dr. Blaškoviću, ali i prema izvještaju Amnesty Internationala, Stojan Nenadović mučen je i ubijen jer je pokušao zaštiti susjede Hrvate…




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.