Screenshot

PRIZNALI KOLIKO IM JE VOJNIKA POGINULO: Prvo priopćenje o svojim žrtvama JNA je objavila 1992.

Autor: Snježana Vučković

Na današnji dan, 06. ožujka 1992. godine, JNA je po prvi puta izašla sa javnim priopćenjem o broju žrtava u svojim redovima na zaraćenom hrvatskom tlu.

U tom priopćenju kazano je kako je u prethodnih šest mjeseci poginulo 1,279 pripadnika JNA.

Od početka rata pokazali na čijoj su strani

JNA je od samog početka političkih previranja 90-tih pokazala otvorenu nakanu da bivšu državu po svaku cijenu zadrži cjelovitom. Srbija, koja je inscenirala i planirala sukob, nije skrivala svoje okupatorske namjere, pa joj se tako JNA priključila u krvavom petogodišnjem ratu, obilježenim brojnim masakrima civila, masovnim grobnicama i ratnim zločinima općenito.

Kako JNA diše, bilo je jasno od prvog sukoba koji se dogodio u Pakracu kada je JNA iz svojih “kasarni” na hrvatske policajce poslala tenkove. Od toga dana, Hrvati su znali da su u ratu sa jednom od najjačih vojnih sila u svijetu protiv kojih su u rat ušli gotovo – goloruki.

Slavan početak i neslavan kraj JNA

Iako su tenkovi JNA iz Beograda ispraćeni ružama i pjesmom, oni su svoje najružnije lice pokazali u Vukovaru koji su nakon opkoljavanja i opsade, razorili do neprepoznatljivosti, a zarobljene pacijente odvučene iz bolnice – pogubili na Ovčari. S jednakom nemilosti, granatirali su i Dubrovnik pri čemu su u napadu prednjačili crnogorski oficiri.




Nekoć slavna JNA u koju su ulagale sve republike tadašnje Jugoslavije, okretanjem oružja protiv Hrvatske koja ju je također financirala, a potom i gubitkom rata od znatno slabije naoružanog neprijatelja – neslavno je izgubila rat i jednako tako neslavno zaključila svoju povijest kojom se nekoć ponosila.

 




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.