Screenshot/Glavu gore, ruke na leđa

PRISJEĆANJE LOGORAŠA NA OBLJETNICU RAZMJENE: ‘Najgore mi je bilo kad su me zvali ustašom. Vjerujte, ja nisam ni znao što je to’

Autor: Snježana Vučković

Na današnji dan 1992. godine u Lipovcu se dogodila prva velika razmjena hrvatskih branitelja zatočenih u srpskim koncentracijskim logorima, kada je na slobodu izašlo 288 zatočenih branitelja.

Po službenim podacima u srbijanskim zarobljeničkim logorima bilo je zatočeno oko 7800 hrvatskih branitelja i civila, od kojih je tristotinjak ubijeno.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Danijel Rehak rekao je prema evidencijama društva, kroz srbijanske koncentracijske logore prošlo oko  30.000 hrvatskih branitelja i civila.

Ništa od odštete

Govoreći o bivšim zatočenicima logora, Rehak potvrđuje da, za razliku od Crne Gore, Srbija nije isplatila niti jednu odštetu niti na to pristaje:

“Pokušavamo preko udruge prikupljanjem dokumentacije i privatnim tužbama doći do nekih odšteta, međutim bezuspješno. Naša država pokazuje strašan nedostatak volje za ovaj problem, a srbijansko pravosuđe to osjeti, pa nam šalju odbijenice”, kazao je Danijel Rehak za Dnevno.

Istodobno, podsjetio se i svojih devet mjeseci zatočeništva u logoru:

“Zvali su me ustašom, a ja nisam znao što je to”

“Ja nisam izašao na današnji dan, nego 14. kolovoza… Moram biti iskren i reći da ne razmišljam o tim mjesecima, iako je riječ o devet mjeseci pakla, ponižavanja i gledanja smrti u oči. No, valjda sam ja neki poseban tip, u životu si pronalazim zanimacije, pa se tih tortura sjetim samo u dane obljetnice. Najviše pamtim da su nas konstantno zvali “ustašama”, a ja, vjerujte, tada kao klinac, nisam imao pojma što su to ustaše. Tek sam naknadno, kada sam oslobođen, ustaše vidio u nekom filmu koji mi je pokazao jedan moj prijatelj”, izjavio je Rehak uz napomenu da u borbi za odštete zasigurno neće odustati.

Oslobođenjem Slanog započela deblokada Dubrovnika

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.