Foto: Privatna arhiva

PRIPADNICI HVO-A UPOZORAVAJU! ‘Ovo je strašna opomena Hrvatima BiH’: Zgroženi muralom bošnjačkom zapovjedniku osumnjičenom za ratni zločin

Autor: Dnevno.hr/S.V.

U centru Travnika, točno preko puta džamije, osvanuo je mural posvećen generalu trećeg i sedmog korpusa Armije BiH, Mehmedu Alagiću.

I dok bošnjački mediji tu inicijativu slave, srpski i hrvatski portali te zemlje kao i njihovi stanovnici – u najmanju su ruku neugodno iznenađeni jer osoba koju Bošnjaci nazivaju herojem i legendom, za ova druga dva naroda je krvnik i ratni zločinac.

Novačio mudžahedine, preminuo prije presude, pa dobio mural

Haški tužitelji vrlo su se iscrpno bavili slučajem Mehmeda Alagića po čijim su zapovijedima počinjeni najteži ratni zločini nad Hrvatima i Srbima. Osobito je teška priča o pokolju u Buhinim Kućama gdje je, konstatirao je sud u Haagu, Alagić izdao zapovijed mudžahedinskim snagama da ovo mjesto “očiste od Hrvata”, no prekasno. Alagić je preminuo nekoliko dana prije zaključka suda.

Toga dana su, osim civila, pripadnici Alagićeve vojske masakrirali su i 9 zarobljenih vojnika HVO-a, odnosno pripadnika PPN-a “Munje Središnje Bosne” Travničke brigade HVO-a.

Ilko Milić: “Ovo je znak da su njihove ideje još uvijek žive”

Bivši predsjednik Udruge “Munje Središnje Bosne” Ilko Milić koji je sada zadužen za operativne zadaće, kao bivši pripadnik HVO-a s tog područja kaže nam da je ovaj mural “strašna napomena Hrvatima o tome da su ideje muslimana još uvijek prisutne i žive”:

“To je samo nastavak kampanje udara na Hrvate koja se svakodnevno provodi putem federalne i lokalne televizije, pa kad još pridodamo šutnju Hrvata, nama u BiH ne preostaje ništa drugo nego da se međusobno žalimo jedni drugima”, kaže Ilko Milić.

On podsjeća na mučnih 316 dana okupacije Lašvanske doline, a za pokolje nad Hrvatima koji su se dogodili na tom području, Mehmeda Alagića proziva izravnim krivcem.




“Za slabo procesuiranje bošnjačkih zločinaca krivi su i hrvatski političari koji ništa ne čine”

“Unatoč svemu, on je za ovdašnje Bošnjake heroj ali to je samo zato jer oni nemaju ‘drugu sliku’ o onome što su njihovi sunarodnjaci činili u vrijeme rata. Također moram naglasiti da su pripadnici i zapovjednici Armije BiH koji su direktno ili zapovjedno odgovorni za silne zločine nad Hrvatima, rijetko ili nikako procesuirani isključivo zbog slabe zainteresiranosti ili osobnih interesa političara i udruga koje predstavljaju Hrvate BiH.

Govoreći o interesnim skupinama, Milić navodi pojedine predsjednike HVO udruga koji trenutačno podupiru aktualnog premijera Fadila Novalića:

“Pristaju na neke pogodnosti koje im on nudi samo zato jer je u novoj kampanji i svaki mu je glas bitan. S druge strane ne razumijem svoje suborce koji ne prepoznaju da je podrška Novaliću – podrška SDA u čijem programu za Hrvate nema mjesta”, kaže nam Ilko Milić, a članovi njegove udruge potpuno se s njim slažu.




Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.