fbpx
Foto: Screenshot/YT

PRIJE TRI DESETLJEĆA PRIMLJENI SMO U UN! Hrvatska je od tada prošla ‘sito i rešeto’

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Republika Hrvatska je na današnji dan, 22. svibnja 1992. godine, na preporuku Vijeća sigurnosti  i jednoglasnom odlukom Opće skupštine UN-a, primljena u članstvo Ujedinjenih naroda.

Taj je čin, u jeku ratnih stradanja, imao značaj ključne diplomatske pobjede koja je osigurala globalno priznanje obnove hrvatske državnosti i učvršćivanje međunarodnog položaja Hrvatske u zajednici neovisnih i ravnopravnih država.

Složan put od zaraćene do respektabilne države

Tijekom 31 godine članstva, Hrvatska je prošla složen put od rata i agresije, primateljice međunarodne razvojne pomoći na čijem se području nalazilo nekoliko mirovnih misija Ujedinjenih naroda, do države koja je zaokružila svoj teritorijalni integritet te postala pružateljica pomoći i ima vlastite postrojbe u mirovnim misijama i operacije UN-a diljem svijeta.


U Ujedinjenim narodima Hrvatska je ostvarila niz značajnih rezultata: bila je nestalna članica Vijeća sigurnosti i sudjelovala u radu brojnih prestižnih tijela organizacije poput Gospodarskog i socijalnog vijeća i Komisije za izgradnju mira. Hrvatske je trenutno članica Vijeća za ljudska prava, jednog od najvažnijih tijela u sustavu UN-a koje promiče demokratske vrijednosti, poštivanje ljudskih prava i temeljne ljudske slobode.

Hrvatska aktivno sudjeluje u svim segmentima rada UN-a, a hrvatski diplomati, vojnici i policajci za svoj rad redovito dobivaju visoke ocjene, pridonoseći postizanju mira u svijetu i međunarodnom ugledu RH. Jedan od simbola sjedišta UN-a u New Yorku je i brončani konjanički spomenik “Mir” kipara Antuna Augustinčića, poklona Republike Hrvatske Ujedinjenim narodima.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.