Foto: Freepik

Prije smrti nasmiješio se majci: Ivan je ubijen sa samo tri mjeseca

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Na današnji dan obilježava se pogibija troje djece prognanika, među kojima i najmlađe žrtve iz Domovinskog rata, tromjesečnog Ivana Špoljarića.

Dubravka (17), Josipa (18) i tromjesečni Ivan Špoljarić poginuli su prilikom granatiranja prognaničkog autokampa 26. rujna 1991. Toga dana oko 18:30 sati s brda Višnjevače iznad sela Smoljanca ispaljeni su smrtonosni projektili na autokamp, a najveća tragedija dogodila se u paviljonu “Jelena” u koji su uletjele krhotine granate. Priča o tome kako su prije 32 godine ubijeni beba i dvije mlade djevojke, iznimno je potresna, a detalje o pogibiji svoga tromjesečnog Ivana, ispričala je njegova majka Petra Špoljarić.


Foto: MHB

Pogodio ga geler

Samo tren prije njegove smrti, držala ga je u naručju, a on ju je, kaže, razdragano gledao.

“Bila sam sa mojim Ivanom sama u sobi i držala ga na rukama. Nije spavao, veselo me gledao znatiželjnim okicama. U jednom trenutku čula sam zvuk granate. Geler je doletio i pogodio ga dok mi je bio na rukama. Drugi je pogodio mene. Dok sam ležala na podu, bespomoćna, znala sam da je mrtav, da mu nema spasa”, prisjetila se za 24 sata najgoreg trenutka u svom životu.

“Vidjevši da mi je dijete mrtvo nisam više razmišljala hoću li i ja poginuti ili ne, ali onda sam se sjetila starijeg sina, Rafaela koji je imao samo godinu i pol”, dodala je nesretna majka.

“Tu djecu ubila je mržnja”

Petra je istoga dana odvedena u bihaćku bolnicu, no svojevoljno ju je napustila već drugoga dana kako bi mogla pokopati svoga sina. Vijesti o djeci pobijenoj u kampu, njihovi očevi koji su ostali braniti rodno selo Korane doznali su tek sutradan.

Ivana je pokopao monsinjor Mile Pecić, slunjski župnik koji se sjeća plišane igračke na Ivanovu lijesu:

“Sprovod je bio veliki unatoč tome što smo bili u okruženju i pod granatama i što je i u tom trenutku prijetila opasnost da pucaju na nas. No, to je tada bilo vrijeme neke lude hrabrosti. Tu djecu je ubila mržnja.”

Ubojice ove hrvatske djece do danas su ostale nekažnjene…
Četnici ga nazvali iz bratove kuće: ‘Skamenio sam se, tog je dana Srbin Kosta ubio i svećenika’

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.